Ultrarechtse bewegingen in Europa hebben de opmerkelijke neiging de Russische president Poetin te adoreren. Met hem wordt ook regelmatig de Syrische leider Assad geprezen. De zogenoemde ‘altright’-beweging is doorgaans ook groot fan van Donald Trump vanwege zijn retoriek tegen de islam en immigratie. Ook leek het erop dat Trump tijdens zijn presidentschap toenadering ging zoeken tot de Russen. 

Maar nu op bevel van Trump het Amerikaanse leger toch met geweld heeft opgetreden tegen een zoveelste schending van de mensenrechten door het Assad-regime, lijken de verhoudingen tussen de VS en Rusland juist koeler dan ooit. Rusland en Syrië reageerden woedend op de Amerikaanse aanval.

De ‘altright’-beweging in Europa komt daarmee bedrogen uit. Ze dachten dat Trump en Poetin een tandem zouden gaan vormen die de vrede in het Midden-Oosten en zelfs de hele aarde zouden bewerkstelligen. Maar in hun ogen zal Trump nu zijn ziel toch hebben verkocht aan de door hen gehate neoconservatieven. Verraad!

Hoe ernstig de situatie ook is, de spagaat waarin de altrights hiermee terecht zijn gekomen is behoorlijk ironisch. Het is afwachten wie van de twee helden nu afgevallen en welke er gesteund gaat blijven worden. Poetin of Trump? Beiden kan niet meer, want de door hen gehoopte tandem is er niet gekomen.