De burgemeester van de stad Charlottesville waar een extreemrechtse aanslagpleger deze week een dode en meerdere gewonden veroorzaakte, stelt dat president Trump medeverantwoordelijk is voor dit geweld. Daarmee gaat hij iets te ver en bovendien zal het veel mensen alleen maar verder tegen de haren instrijken. Maar er zit zeker een kern van waarheid in.

Een groot deel van Trumps harde kern bestaat uit mensen binnen de extreemrechtse altright-beweging. Tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump juist op deze groep kiezers een appél gedaan. Hij heeft het racistische sentiment aangewakkerd en tot op zekere hoogte een stem gegeven in Washington. Natuurlijk zal Trump zelf nooit uitspreken dat hij een white suprematist is, maar hij doet tegelijkertijd niets aan het aanzienlijke deel van zijn achterban dat wel uitgesproken achter dit racistische, haast nazistische, gedachtegoed staat.

Trumps speech na de aanslag in Charlottesville maakte het allemaal nog erger. Hij weigerde de groep waaruit de dader kwam te benoemen, tot woede van veel burgers en politici in de Verenigde Staten. Hij leek er haast nonchalant mee om te gaan. Liever richt Trump zich met zijn regering op links en islamitisch geweld. Extreemrechts wordt doodgezwegen. Wegkijken en goedpraten is het devies. Trump staat er niet goed voor, dus op dit moment kan en zal hij nooit de harde kern van zijn achterban tegen de haren instrijken. Daarbij gaat hij klaarblijkelijk letterlijk over lijken.

En dat Trump zich niet ondubbelzinnig tegen deze racistische groep uitspreekt, zal hen alleen maar sterken en groter maken. Niet voor niets wordt Trump op Amerikaanse altright-fora op internet de hemel ingeprezen voor zijn toespraak na de aanslag. Het zou toch te denken moeten geven.

Trump had de aanslag niet kunnen voorkomen. De burgemeester van Charlottesville had zijn woorden dus beter anders kunnen kiezen. Maar het valt goed te begrijpen dat onder een groot deel van de Amerikaanse bevolking het gevoel leeft dat hun president niet vierkant achter hen en hun veiligheid staat wanneer de bedreiging uit extreemrechtse hoek komt. Een verschrikkelijk idee.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons