Terwijl Trump niets doet en achterover leunt na het bloedblad op een middelbare school, komt ondertussen een kleine dialoog op over wapenbezit in Amerika. Trump luncht met de wapenlobbyisten NRA, maar Walmart verhoogt de leeftijdsgrens voor wapens. Alle kleine beetjes helpen. Tegelijkertijd zal er weinig veranderen zonder grote woorden van Trump.

Officieel is de wapenleeftijd bij Walmart verhoogt naar 21 jaar. Of dit wordt gehandhaafd moet nog blijken, want het is een gegeven dat om de haverklap jonge mensen zonder vergunning wapens meekrijgen. Het is in elk geval een kleine stap naar verandering.

Maar dit zal weinig helpen als Trump nog steeds dikke vrienden is met de NRA. ‘Wees niet bang voor ze,’ zei hij tegen Amerikaanse beleidsmakers. ‘Ze hebben invloed op jullie, maar niet op mij’. Dat is discutabel, aangezien de wapenlobby maar liefst 30 miljoen dollar schonk aan Trump voor zijn campagne. Ook heeft hij vertrouwen in ze. ‘Ze zullen doen wat goed voor ons is’.

Het is duidelijk: Trump wil niets meer doen dan geruststellende woorden spreken. Maar thoughts and prayers zullen nooit genoeg zijn om de vele incidenten te stoppen. Trump’s beleid kost mensenlevens.

Afbeelding: Screenshot NOS