Dit jaar werden op een school in Florida maar liefst 17 leerlingen vermoord door een schietpartij. 1 oktober 2017 haalde Stephen Paddock het in zijn hoofd om op een menigte in Las Vegas in te schieten. Eric (18) en Dylan (17) waren verantwoordelijk voor de dodelijkste schietpartij op een school in Amerika, totdat in 2018 dit zeer trieste record verbroken werd op de Stoneman Douglas High School.

Maar er gebeurt niets. Kort na elke schietpartij is er even een moment van inkeer en bezinning, een verdriet dat door de Verenigde Staten gaat, hier en daar een vage belofte om het wapenbeleid te veranderen. Daar blijft het bij tot de daarop volgende aanslag.

Trump liet weten na de Florida-schietpartij dat hij niet onder de indruk was van de NRA, de wapenlobby in de VS. Ook zou er meer geld vrijkomen om achtergrondchecks te doen bij mensen die wapens willen komen.

Maar deze week stond Trump op het NRA-congres met de boodschap dat het recht op wapenbezit niet zal veranderen. De president van de Verenigde Staten meent medelijden te hebben met de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen, maar dit medelijden is niets waard zonder bijbehorende daad. Zelfs het kleinste medeleven wat de machtigste man van het land zou hebben is niet serieus te nemen.

Geen één lobby en geen één geldbedrag is een reden om niet af te zien van het meest gevaarlijke recht dat in Amerika geldt. Trump liegt en bedriegt om een goed imago te krijgen, maar voegt geen daad bij zijn woord.

Afbeelding: Wikimedia, Wikipedia Commons