Na de zoveelste slachting van onschuldige scholieren, dit keer in Florida, heeft de Amerikaanse president Donald Trump besloten om familieleden van slachtoffers te horen over hun leed en verlies. Een degelijk antwoord of goede beslissing had Trump gesierd, maar niets hiervan bleek uit het gesprek te komen. Emoties liepen hoog op, maar de president deed allesbehalve eer aan een oplossing voor het desastreuse geweld.

De nabestaanden zijn boos. ‘Ik zal mijn dochter nooit meer terug zien’, zegt één van hen tegen de president. ‘Denk aan uw eigen kinderen. U wilt mij niet zijn.’ Ook het wapenbeleid in de Verenigde Staten wordt zeer bekritiseerd. ‘[Na Columbine,] hoe kan het nog dat een 20-jarige binnen vijf minuten een AR-15 koopt zonder geldig legitimatiebewijs?’ De pijn is duidelijk voelbaar.

De vastberadenheid die Trump uitstraalt als het gaat om een muur op de grens bouwen of moslims uitzetten had hij vandaag niet. Vanuit politiek perspectief is het wapenbeleid te verklaren: de lobby is gigantisch, maar ook traditie en economische motieven spelen mee. Desalniettemin weegt geen één economisch belang noch traditie op tegen al de levens die al verspild zijn door de moordmachines. Trump doet geen eer aan de nabestaanden. In plaats van wapens te verbieden of minstens meer te reguleren, stelt hij voor om nóg meer geweren in het leven te roepen. ‘Als je een leraar hebt die bekend is met wapens zou dat een aanval heel snel kunnen beëindigen.’ De groteske denkfout die de Amerikanen hebben is dat meer wapens meer veiligheid brengen. Niets is minder waar. Hoe meer wapens, hoe eerder het fout kan gaan. Het massieve aantal school shootings en andere aanslagen bewijzen dit keer op keer.

Het zou Trump sieren als hij voor eens en voor altijd de veiligheid van Amerika zou beschermen. Amerika moet zijn prioriteiten op een rijtje krijgen en lobby ver onder mensenlevens zetten. Als dit niet gebeurt, zijn de thoughts and prayers voor niks. Het is tijd voor een harde maatregel, een algeheel wapenverbod.

Afbeelding: Wikimedia, Wikipedia Commons