De extreemrechtse activist Tommy Robinson maakte een 7 minuten durende rant-video over een 13-jarige blanke jongen die door een groepje moslims mishandeld zou zijn. Het probleem is: er is helemaal niks van waar.

 

Tommy Robinson is vooral bekend omdat hij de gevangenis in moest omdat hij liep te filmen bij een rechtbank, wat in Groot-Brittannië verboden is. Volgens zijn fans werd hiermee de vrijheid van meningsuiting gesmoord, terwijl de rechter die hem veroordeelde van mening was dat Robinson op deze manier een onafhankelijke rechtsgang belemmerde. De verdachten die Robinson filmde waren Pakistaanse Britten die beschuldigd werden van een zedenmisdrijf. Ze bleken uiteindelijk ook schuldig en werden veroordeeld.

Het gaat Robinson niet om de waarheid, maar om een hetze tegen ‘buitenlanders’, een hetze tegen moslims. Daarom ging hij ook volkomen de mist toen een vrouw hem foto’s stuurde van haar 13-jarige zoon, die door moslims zou zijn mishandeld. Robinson meende dat moslims structureel blanke kinderen in elkaar sloegen en dat de media hierover zwegen, omdat de media politiek correct zijn en wegkijken als moslims de daders zijn.

Het bleek echter nepnieuws te zijn, een canard. Een linkse activist had Robinson voor de gek gehouden, om daarmee aan te tonen dat de extreemrechtse ‘journalist’ heel gemakkelijk gelooft in ‘nieuws’ dat in zijn ideologische straatje past. Robinson geeft toe dat hij zich heeft vergist. 

Tommy Robinson verdedigt ook een 16-jarige blanke jongen, die een 15-jarige Syrische vluchteling Jamal in elkaar heeft geslagen. Volgens Tommy Robinson heeft Jamal een blank meisje aangevallen, en leeft de 16-jarige blanke jongen nu in angst omdat de natie zich tegen hem heeft gekeerd. Wat die blanke jongen deed was zelfverdediging volgens Robinson, omdat moslimkinderen blanke kinderen in elkaar slaan. Het zusje van Jamal wordt lastiggevallen door blanke jongeren, zo bleek uit een video die viral ging.

Afbeelding: Wikipedia / Wikimedia Commons

 

Extreemrechtse activist Tommy Robinson terecht in gevangenis