De extreemrechtse activist Tommy Robinson is op borgtocht vrijgelaten, omdat in zijn proces fouten zijn gemaakt. Hij mag zijn nieuwe proces afwachten als een vrij man.

 

Robinson werd op 25 mei dit jaar gearresteerd in Leeds, toen hij bij de uitgang van de rechtbank met zijn telefoon opnames had gemaakt van Pakistaanse Britten die verdacht worden van een ernstig zedenmisdrijf. Het verstoren van de rechtsgang op deze manier wordt in Groot-Brittannië ernstig opgenomen. Groot-Brittannië kent namelijk een jury-rechtspraak en jury-leden moeten onafhankelijk tot hun oordeel kunnen komen. Terecht ook dat Robinson werd gearresteerd en veroordeeld. Hij had bovendien eerder opnames gemaakt van de verdachten, waarvoor hij voorwaardelijk was veroordeeld. Omdat Robinson opnieuw video-opnames maakte overtrad hij de regels van zijn invrijheidstelling.

Volgens de rechter, die Robinson vorig jaar veroordeelde, was de vrijheid van meningsuiting niet in het geding:

This is not about free speech, not about the freedom of the press, nor about legitimate journalism, and not about political correctness. It is about justice and ensuring that a trial can be carried out justly and fairly, it’s about being innocent until proven guilty. It is about preserving the integrity of the jury to continue without people being intimidated or being affected by irresponsible and inaccurate ‘reporting’, if that’s what it was.

Dat Robinson nu weer vrijgelaten wordt komt omdat er kennelijk procedurefouten zijn gemaakt. Tegen zijn aanvankelijke veroordeling was veel verzet. In Groot-Brittannië maar ook in andere landen, waaronder Nederland, wordt Tommy Robinson als een ‘martelaar van de arbeidersklasse’ gezien omdat hij zich in met de zedenzaak heeft bemoeid. Ook een hoge medewerker van Donald Trump zou met Groot-Brittannië over de zaak hebben gesproken en aangedrongen hebben op de vrijlating van Robinson, aldus de NOS.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons