In februari 2015 gaf de Britse komiek Stephen Fry een interview waarin hij nader inging op zijn atheïstische levensovertuiging. Niet alleen gaf hij te kennen dat het bestaan van een God wat hem betreft uitgesloten was, ook legde hij uit waarom hij God wanneer Hij wel zou bestaan niet zou omarmen. Het was een veelbesproken TV-fragment. 

Het is inmiddels meer dan twee jaar later, maar nu heeft de politie in Ierland officieel een onderzoek naar Fry ingesteld voor zijn uitspraken. De reden? Blasfemie. Fry noemde God in het interview een ”utter maniac”. Deze uitspraak is in Ierland dus mogelijk strafbaar. Onvoorstelbaar en onacceptabel.

De uitspraken van Fry waren hard en voor veel gelovigen confronterend. Maar deze mogelijke vervolging voor het op intellectuele en eloquente wijze brengen van een mening over religie is een nieuw dieptepunt in de vrijheid van meningsuiting. Ierland, een EU-land nota bene, zou zich verlagen tot het niveau van Saudi-Arabië als deze absurde aanklacht wordt doorgezet.

Vrijheid van meningsuiting, zeker wanneer het over religie gaat, moet altijd verdedigd worden. Het is op zichzelf geen nieuwigheid dat ook in West-Europa niet altijd vrij kan worden gesproken over dit onderwerp. Maar deze mogelijke aanklacht doet iedere liberaal, maar hopelijk ook iedere redelijke gelovige, huiveren. Ook omdat Fry in zijn uitspraken geen enkele gelovige beledigd heeft. Hij laat dat bewust buiten beschouwing. Het enige wat hij heeft gedaan is, een God waarvan hij zelfs stelt dat die niet eens bestaat, ridiculiseren. Hij spreekt over de kwaadaardigheid van een in zijn ogen fictief personage. Dergelijke uitspraken willen vervolgen grenst aan het infantiele.

Bekijk en beoordeel de gewraakte beelden vooral zelf. In Ierland en mogelijk ook daarbuiten op eigen risico.