Vandaag vindt in Catalonië het veelbesproken en omstreden referendum over onafhankelijkheid plaats. De Spaanse regering is hier fel tegen gekant en stuurde op voorhand al een politiemacht naar de autonome regio om het referendum te dwarsbomen.

Het referendum is allicht niet rechtsgeldig, maar de manier waarop de Spaanse politie vandaag te werk gaat zal binnen Catalonië maar ook zeker in de internationale gemeenschap de sympathie voor Catalaanse onafhankelijkheid alleen maar groter maken. Gemaskerde agenten vallen stembureaus binnen, grissen de stembussen van tafel en slaan in op medewerkers en mensen die wilden stemmen. Het ziet er eng uit en het is ongehoord in een liberale democratie. Veel Catalanen refereren dan ook naar de tijd onder Franco.

Dat is dan weer wat overdreven, gezien het feit dat de Spaanse regering juridisch gezien in haar recht staat. Maar het is op zijn vriendelijkst gezegd oliedom om zo rigoureus te werk te gaan. Juist omdat het referendum toch niet rechtsgeldig is, zou men beter de stembusgang doorgang kunnen laten vinden en op voorhand duidelijk maken dat de onafhankelijkheid er toch niet gaat komen. Bovendien was er in Catalonië helemaal geen meerderheid voor die onafhankelijkheid. Door dit optreden zullen veel mensen, mede gedreven door oude sentimenten, alsnog overstag gaan. Ze kunnen die stem echter niet uitbrengen. De beelden van bebloede bejaarde vrouwen en angstige kinderen bij stembureaus, zijn verschrikkelijke PR voor Spanje als democratie.

Het valt te hopen dat de rust snel weerkeert, want Spanje en Catalonië zullen weer met elkaar verder moeten. Maar vooral dankzij het compleet overtrokken optreden van de politie heerst er vooralsnog een stemming van burgeroorlog. En dat is in Europa ongekend en hoogst onwenselijk. Spanje staat voor schut.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons