Niet alleen de Koerden willen onafhankelijk worden. Op 1 oktober is de Spaanse deelstaat Catalonië van plan om een referendum te organiseren waarin de Catalaanse burgers zich mogen uitspreken over de onafhankelijkheid. De Spaanse regering doet er echter alles aan om dit referendum te voorkomen. Vanochtend heeft de Spaanse politie twaalf hoge functionarissen van het Catalaanse deelstaatbestuur gearresteerd. De zaak wordt hiermee op scherp gezet, maar de grote vraag is natuurlijk of dit rigoureuze optreden helpt.

 

Volgens de Spaanse grondwet mogen er geen referenda georganiseerd worden om een bepaald gebied van Spanje af te laten scheiden. Het Catalaanse referendum is daarom illegaal. Om die reden ook zijn twaalf vooraanstaande Catalanen, waaronder de assistent van de Catalaanse vice-premier, opgepakt. Zij zouden zich hebben beziggehouden met illegale activiteiten.

In reactie op de arrestaties zijn tientallen Catalanen de straat opgegaan om de te demonstreren. Zij zeggen dat het referendum doorgaat, ondanks de Spaanse intimidaties. Catalaanse parlementsleden hebben woedend het Spaanse parlement verlaten, omdat ze de arrestaties schandelijk vonden.

Spanje is bang dat met de Catalaanse onafhankelijkheid de Doos van Pandora wordt geopend en andere regio’s zich ook zullen afscheiden, waaronder natuurlijk Baskenland.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe kritiek de politieke situatie in Catalonië en in Spanje nu is.

 

Een korte geschiedenis

Van 988 tot 1137 was Catalonië een onafhankelijk graafschap; van 1137 tot 1516 maakte Catalonië onderdeel uit van het koninkrijk Aragon en vanaf 1516 was Catalonië Spaans. De unie met Aragon was vrijwillig, de Castiliaanse Spanjaarden werden echter als overheersers gezien. In de zeventiende eeuw probeerde Catalonië zich af te scheiden, maar dit was tevergeefs.

Ten tijde van de Tweede Spaanse Republiek (1931-1939) had de regio verregaande autonomie, helemaal tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) omdat de republikeinse regering in Valencia nauwelijks invloed had op wat er in Catalonië gebeurde. Franco maakte uiteraard een einde aan al deze vrijheden toen hij Catalonië begin 1939 veroverde. Franco onderdrukte de Catalanen, bestreed het onafhankelijkheidsstreven en schafte het regioparlement af. Ook mochten er geen kranten meer in het Catalaans verschijnen.

Na de dood van Franco in 1975 kregen de Catalanen meer vrijheid en werd het regioparlement in ere hersteld. Niettemin verbiedt de Spaanse grondwet van 1978 dat regio’s zich mogen afscheiden. De territoriale integriteit van Spanje moet bewaard blijven.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons