Vorige week berichtte The Military Times, een nieuwssite over militair nieuws, over het feit dat er telkens Turkse wapens opdoken in wapendepots van ISIS. Betekent dit dat Erdogan wapens naar ISIS smokkelt?

 

HAR-66-raketten

Deze week werd ik attent gemaakt op een artikel waaruit zou blijken dat Turkije mogelijk ISIS ondersteunt met wapens. Nu ISIS wordt teruggedrongen en wapendepots van ISIS worden veroverd duiken er steeds Turkse anti-tankraketten op. Het gaat om HAR-66-raketten, de Turkse variant van de Amerikaanse M72 LAW anti-tankraket.

In juni maakten Koerdische YPG-strijders een boel ISIS-wapens buit bij Raqqa. Op deze raketten stonden instructies in het Turks. Het Syrische en Iraakse leger maken geen gebruik van zulke raketten. Pieter Wezeman van het Stockholm International Peace Research Institute bevestigt dat Irak nooit Turkse raketten heeft aangeschaft. Volgens Omar Lamrani van de denktank Stratfor, die gespecialiseerd is in militaire inlichtingen, maken Syrische milities die door Turkije worden gesteund gebruik van HAR-66-raketten.

 

MIT vrachtwagenschandaal

Can Dündar par Claude Truong-Ngoc janvier 2017.jpg

Can Dündar. Bron: Wikimedia / Wikipedia Commons

Maar hoe kwam ISIS aan deze Turkse raketten? Ze zijn door de Turkse inlichtingendienst Syrië binnengesmokkeld en wellicht via via bij ISIS terechtgekomen.

In januari 2014 vond bij de Syrische grens het zogenoemde MIT vrachtwagenschandaal plaats. De Turkse geheime dienst smokkelde wapens, maar werd tegengehouden door de militaire politie. Het bleek dat de illegale wapentransporten door hogerhand waren bevolen, door minister-president Erdogan zelf. Uiteraard ontkende de Turkse regering vervolgens alles, de transporten zouden alleen humanitaire hulpgoederen voor de Turkmenen bevatten, en ook gaf de regering de Gülenisten de schuld.

De Turkse journalist Can Dündar, die over de zaak berichtte, belandde voor enkele maanden in de gevangenis. Toen hij zich moest verantwoorden voor de rechtbank werd een moordaanslag op hem gepleegd, die gelukkig mislukte. Hij zit nu ondergedoken in Duitsland. Fidan Ekiz zocht hem daar op en schreef een indrukwekkend portret over hem voor Vrij Nederland. Turkije beschuldigt Dündar van verraad en heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

In onderstaande video (in het Turks, maar met Duitse ondertiteling) legt Dündar het MIT vrachtwagenschandaal uit, waar ook beelden van zijn, en vertelt hij waarom hij naar Duitsland is gevlucht.

 

Volgens de Turkse procureur-generaal hebben bepaalde facties binnen de Turkse staat wapens gesmokkeld die bestemd waren voor de Syrische rebellenbeweging El Ahrar-i Sam, die door Turkije en Saoedi-Arabië gesteund wordt (voor de hoorzitting hierover, klik hier en hier). Mogelijk zullen de wapens via deze organisatie bij ISIS zijn beland. Een directe connectie tussen Erdogan en ISIS is (nog) niet bewezen, maar wel is duidelijk dat op bevel van Erdogan duistere spelletjes in Syrië zijn gespeeld.

Overigens zijn er wel twijfels over de betrouwbaarheid van de aanklager. Een Turkse bron (geen Erdogan-aanhanger) vertelde mij dat de procureur-generaal gülenist is. En daarnaast is er, zo blijkt uit de video, volgens de openbare aanklager bewijs dat hij een militaire operatie om een aanslag in Reyhanli te voorkomen heeft gefrustreerd.

Natuurlijk kan de openbare aanklager gelogen hebben, maar het probleem is dat veel bronnen niet betrouwbaar zijn. De beelden in de video van Can Dündar en de foto’s die verschenen op The Military Times wijzen echter ondubbelzinnig op clandestiene Turkse wapensmokkel en op Turkse wapens in handen van ISIS. Maar in hoeverre dit allemaal met elkaar verband houdt, dat blijft enigszins vaag.