Digitale oorlogsvoering en een nieuwe Koude Oorlog.

 

In de Financial Times van vandaag staat een boeiend stuk over Russische bots. Twitterbots uit Rusland – door de computer aangestuurde autonome twitteraccounts – proberen de Nederlandse verkiezingen te manipuleren. Niet alleen heeft Geert Wilders dankzij deze bots heel veel volgers, maar ook verspreiden de Russische bots dagelijks een heleboel berichten – gemiddeld zo’n 120 tweets per dag, maar dit kan soms oplopen naar 400 – om op deze manier het nieuws te manipuleren. Geert Wilders, maar vooral zijn aanhangers verwijzen bovendien veel vaker naar Russische staatsmedia als Sputnik News en Russia Today dan naar Nederlandse media, omdat die door en door links zouden zijn.

Dit is niet de eerste keer dat Russische Twitterbots democratische verkiezingen in een Westers land proberen te manipuleren. In 2016 deden ze het tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, om Donald Trump te laten winnen. Ook proberen Russische bots het nu in Frankrijk, met als doel dat de radicaal rechtse Marine le Pen de nieuwe Franse president wordt.

Tijdens de Koude Oorlog probeerde de Sovjet-Unie via de communistische partijen in West-Europa en natuurlijk via de vredesbeweging invloed te oefenen op de politiek in het Vrije Westen. De KGB verspreidde daarnaast ook complottheorieën om de publieke opinie te manipuleren – bijvoorbeeld dat Harvey Lee Oswald in opdracht van de CIA John F. Kennedy zou hebben vermoord en dat het aidsvirus bedacht was door Amerikaanse wetenschappers als een vorm van biologische oorlogsvoering.

Met deze geschiedenis in het achterhoofd zijn Poetins spionagespelletjes dus niet heel nieuw, hooguit in de manier waarop. Het grote verschil met de Koude Oorlog is echter dat de Sovjet-Unie  links probeerde te manipuleren, terwijl de nuttige idioten van vandaag de populisten zijn.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons.