Sting van The Police zong in 1985 het lied Russians. Het Westen mocht de Sovjet-Unie weliswaar als de vijand zien, maar ook Russen hielden van hun kinderen. 

Sting had in die zin gelijk, dat politieke tegenstellingen niet mogen leiden tot haat tegen een bepaalde bevolkingsgroep. Russen zijn niet slechter dan Amerikanen, Arabieren of Duitsers. Voor racisme mag geen ruimte zijn.

Niettemin maakte Sting in zijn liedje ook een valse tegenstelling. Het verdedigen van je democratische waarden tegenover een vijandelijke ideologie en een vijandelijk systeem, daar is niks mis mee. We moeten weerbaar zijn. Tegenover het nazisme en het communisme, tegenover het totalitaire islamisme van ISIS en Al Qaida en tegenover het autoritarisme van figuren als Poetin, Orban en Erdogan.

Als je kritiek hebt op het agressieve beleid van Rusland in de Krim en Oost-Oekraïne en de bedenkelijke rol die het land speelt in het verspreiden van nepnieuws maakt je dat niet automatisch tot een Russofoob. Als je kritiek hebt op de semi-fascistische manier waarop Orban de rechtsstaat in Hongarije ondermijnt ben je geen Hongarenhater En als je Erdogan een dictator vindt en van mening bent dat Turkije ook de Armeense Genocide moet erkennen ben je geen Turkofoob.

Degenen die de Ruslandcritici van nu van haatzaaien tegen Russen beschuldigen hebben er helemaal niets van begrepen. Ze willen legitieme kritiek op het autoritaire regime in Rusland, het gebrek aan vrijheid van meningsuiting en de agressieve buitenlandse politiek van het land delegitimeren. En het opvallende is ook dat degenen die nu hun mond vol hebben met ‘Russofobie’ ook degenen zijn die het geen probleem vinden om te waarschuwen tegen vluchtelingen met een islamitische en/of Afrikaanse achtergrond. Dan mag haatzaaien tegen mensen kennelijk wel.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons