De Facebookgroep United Muslims of America was niet voor eenheid, niet islamitisch en ook niet Amerikaans. Internettrollen uit Rusland, aangestuurd door het Kremlin, proberen in het Westen verdeeldheid te zaaien.

Meme

Meme op FB-pagina United Muslims of America. Bron: The Daily Beast

Op de Facebookpagina United Muslims of America werd onder andere beweerd dat Osama Bin Laden in werkelijkheid een CIA-agent was, dat ISIS door de Amerikanen was opgericht en dat Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken Al Qaida en ISIS bewapende. De bedoeling was om moslims in Amerika op te stoken via memes.

Een andere doelgroep van United Muslims of America was rechts Amerika. De Facebookpagina bevestigde namelijk allerlei complottheorieën die bij de Alt-Right leven, over moslims natuurlijk maar ook over de Democraten.

Gelukkig heeft Facebook de omstreden Facebookgroep uit de lucht gehaald en heeft Twitter het account @muslims_in_usa, dat reclame maakte voor de pagina United Muslims of America, geband.

United Muslims of America is trouwens ook een bestaande organisatie, die gevestigd is in Californië. In plaats van verdeeldheid te zaaien is de echte United Muslims of America uit op de interrelgieuze dialoog.

Opinie- en nieuwswebsite The Daily Beast heeft gisteren een uitgebreid verhaal over de Russische trollen geschreven. U kunt dat hier lezen.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Russische trollen de politiek in het Westen proberen te beïnvloeden. Eerder schreven we op Jalta over de pogingen van het Kremlin om de verkiezingen in Nederland en Frankrijk te manipuleren.

 

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons