De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is afgezet door het leger. Racisten in Nederland grijpen dit nieuws aan om Rhodesië te verheerlijken. Tot 1980 heette Zimbabwe namelijk Rhodesië en werd het land geleid door een blank minderheidsbewind.

 

Robert Mugabe is een grote schurk die Zimbabwe decennialang onderdrukt heeft. Daarover hoeven we hier niet te discussiëren. Omdat Mugabe zijn politieke carrière echter als vrijheidsstrijder begon vinden sommige zwarte politici en politieke activisten het lastig om afstand van de dictator te nemen. Hij was immers eerst goed. Kritiek op Mugabe voelt voor hen een beetje als het afvallen van medestrijders. Zoiets doe je niet.

Het kostte Nelson Mandela nogal wat moeite om iets kritisch over Mugabe te zeggen. En hij deed dit ook in voorzichtige bewoordingen. Ook Quinsy Gario, geenszins een Mandela overigens, prees de Zimbabwaanse dictator om zijn vrijheidsstrijd. Volgens Gario moeten we Mugabes rol in de geschiedenis daarom toch als positief beoordelen.

Volkomen krankzinnig natuurlijk – wat zullen Anna Steijn en Sylvana Simons trouwens van Mugabe vinden? En Sunny Bergman en Linda Duits? – maar gezien Gario’s ideologische blindheid is dit een begrijpelijke tweet.

Maar andersom kan het dus ook. Dat terechte kritiek op Mugabe wordt aangegrepen om het blanke minderheidsbewind in Zimbabwe, tot 1980 Rhodesië geheten, te verheerlijken. Dat gebeurde vandaag op Twitter. Ik werd er, om heel eerlijk te zijn, een beetje misselijk van. Moet echt alles zo zwart-wit, zo simpel, worden gemaakt?

Ene Willem Rutten, een anoniem account uiteraard, heeft een vergelijking gemaakt tussen het blanke Rhodesië van toen en het zwarte Zimbabwe van nu. Conclusie? De zwarten hebben er een zooitje van gemaakt. Het was beter geweest als de blanken aan de macht waren gebleven. Hoewel deze vraag voor historici interessant is – een andere interessante vraag is of Rusland het beter had onder de tsaren dan onder de communisten – is de politiek-ideologische lading die deze anonieme tweep aan deze vraag geeft natuurlijk racistisch. Want hij bagatelliseert hiermee de onderdrukking door Ian Smith en de zijnen.

 

Leger grijpt de macht in Zimbabwe