In Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, waren deze week heftige protesten. Betogers willen dat de regering opstapt en er nieuwe verkiezingen komen. De politie trad hardhandig op. Zo’n vierhonderd van de 50.000 betogers raakte gewond.

De protesten hebben te maken met de corruptie van de regeringspartij, de sociaaldemocratische SPD. Ook heeft het land te kampen met lage lonen, door de demonstranten veroorzaakt door laatstgenoemde partij. ‘We zijn ontevreden met wat er in ons land gebeurt,’ laat een demonstrant weten. ‘We hebben geen vertrouwen in onze regering.’

Met traangas en waterkanonnen probeerde de politie de demonstratie te bedaren. President Johannis keurde verrassend genoeg het optreden van de politie af. Hij vond de actie bruut en disproportioneel, terwijl Minister van Binnenlandse Zaken niets mis vond met het optreden van de handhavers. Volgens hem werd alleen opgetreden tegen hooligans.

Eergisteren was het laatste protest van deze week. Er werd vreedzaam gedemonstreerd. ‘Heb geen angst, de Roemenen zullen opstaan!’ schreeuwden de demonstranten.

Afbeelding: Flickr