Identity Politics radicaliseert. Als het aan linkse activisten ligt mag je straks niet meer de Holocaust herdenken, tenzij je aandacht besteedt aan de slavernij en het witte racisme.

 

Dr. James M. Smith, mede-oprichter en voorzitter van de UK Holocaust Centre in Nottinghamshire, schrijft in de linkse krant The New Statesman (in 2002 beschuldigd van antisemitisme) dat het nieuwe Holocaustmonument in Londen ook aandacht aan de slavenhandel en aan wit racisme had moeten besteden. Dan namelijk zou je de Holocaust ook relevant voor nu maken.

De Holocaust was de industriële moord op ongeveer 6 miljoen Joden. Natuurlijk maakten de nazi’s ook veel andere slachtoffers – ook (geestelijk) gehandicpaten, Russische krijgsgevangen en zigeuners werden op grote schaal vermoord en vergast – maar het Joodse aandeel is buitenproportioneel hoog. Het monument in Londen besteedt – terecht – aandacht aan de zigeuners, de homo’s en lesbiennes en de gehandicapten die door de nazi’s zijn vermoord. Maar voor de slavenhandel, die in zeventiende en achttiende eeuw plaatsvond op de Atlantische Oceaan, is geen aandacht. En dat vindt James Smith dus schandalig.

Welnu, je kunt beter appels en peren met elkaar vergelijken dan slavernij en de Holocaust. Appels en peren zijn immers allebei fruit, terwijl slavernij gedwongen arbeid is en de Holocaust massamoord op industriële schaal. Uiteraard hebben linkse activisten aan deze nuances geen boodschap. Aandacht voor de slavernij (lees: zwarte slaven die voor blanke meesters werkten, andere slaven zijn blijkbaar niet relevant) is hip en politiek-correct, dus moet er altijd bij de haren worden bijgesleept.

Het betoog in The New Statesman zit vol met afkeer tegen het Westen. Het is typisch anti-kolonialistisch links. Het nieuwe antisemitisme, dat niet alleen van extreemrechts afkomstig is maar ook van extreemlinks en van fundamentalistische moslims, daar heeft Smith uiteraard geen oog voor. Terwijl Labour de laatste jaren regelmatig in het nieuws is geweest vanwege antisemitische uitlatingen van haar leden, in het bijzonder de activisten van Momentum. Antisemitisme wordt verbreed tot racisme en daar zijn volgens Smith natuurlijk alleen blanke mensen, westerse mensen, schuldig aan.

Het betoog van Smith staat niet op zichzelf en ook in Nederland gaan er stemmen op om de Holocaust anders te herdenken. Gloria Wekker en de actiegroep De Grauwe Eeuw, die monumenten bekladt, vinden de huidige Holocaustherdenking racistisch, want te ‘wit’.

 

Joden zijn wit geworden

 

Damnatio memoriae