Jeroen Adema was deze week in Belgistan. Naast de Brusselse stadsdelen Molenbeek en Schaarbeek hebben ze daar ook de Antwerpse prachtwijk Borgerhout.

 

Borgerhout

Net zoals in Nederland heeft men in België integratieproblemen. De oplossing wordt bemoeilijkt omdat België een federaal land is en iedere deelstaat pakt de integratie van niet-Westerse allochtonen anders aan.

In Brussel en Wallonië is de Parti Socialiste heer en meester. In een vlaag van overdreven politieke correctheid ‘laat men de immigranten in hun waarde’, wat niets meer betekent dan dat ze aan hun lot worden overgelaten. Allochtone kinderen worden in Brussel op een slechte school gedumpt waar men alleen maar in het Frans les krijgt. Met Nederlands, een vereiste in Brussel om een baan te krijgen, komt men daar niet in contact. Zo komen de allochtone jongeren bij de sociale dienst terecht en heeft de PS weer nieuw stemvee.
In Vlaanderen wordt er gelukkig wel meer geïnvesteerd om allochtone jongeren te laten integreren.

En dat is hard nodig. Wie namelijk in Antwerpen tram 24 richting Silsburg neemt die krijgt een ritje door Borgerhout. Vooral de Turnhoutse Baan is beroemd en berucht. Daar wordt geen Vlaams gesproken. Turks en Arabisch zijn de algemene taal en sterker dan in de Haagse Schilderswijk vormt Borgerhout een aparte gemeenschap in de stad. Traditionele slagers en bakkers zijn vervangen door Halal slagers en Koffiehuizen. Wie als blanke in de tram zit wordt schuin aangekeken. Vlamingen zijn er duidelijk “unerwünscht”  Zelfs grote ketens zoals Basic Fit passen zich aan de mores die in Borgerhout heersen aan. Er bestaat daar een ‘women’s only’-filiaal.
Een wandeling over de Turnhoutse Baan raad ik zelf zeer af. Al te vriendelijk is men er niet en het maken van foto’s zou ik al helemaal niet aanraden. Volgens inwoners van Borgerhout is dat overigens niet onbegrijpelijk, de Vlaming is zelf namelijk niet al te vriendelijk voor de Turkse en Marokkaanse medemens.

Tremelo

Het VRT magazine “Pano”, het vroegere Panorama, stuurde de journaliste Rachida el Garadi naar het landelijke Tremelo. Tremelo dat bij de meeste Belgen bekend is als het geboortedorp van Pater Damiaan, werd op zeer gratuite wijze als racistisch afgeschilderd. Zo ging el Garadi undercover als moslima naar de kapper maar de Islam verbiedt dat ze haar hoofddoek afdoet omdat andere mannen niet haar haren mogen zien. Kapster Anne Goffin wil haar best uit het zicht van anderen knippen, maar in haar keuken kunnen haar zoon en echtgenoot binnenkomen. Is een kapper aan huis dan niet wat, Madam? Nee, voor el Garadi niet dus. Tenslotte moet iedere kapper in Vlaanderen voorzieningen voor moslima’s hebben, anders is die kapper een racist.
Ook in de dorpskroeg zitten uitsluitend racisten. Een stamgast wil graag 220 volt op zijn tuinhek zetten. Ook wilde hij een beveiligingscamera kopen. Het eerste grenst op het randje van het legale, het tweede is perfect legaal en heeft met racisme weinig van doen. Die kapster leek mij ook al niet racistisch… Per slot van rekening kan ze moeilijk haar winkel voor een bepaalde tijd sluiten om alleen een streng gelovige moslima te bedienen. Dat kost haar meer dan het haar oplevert. Ten slotte kreeg de gemeente zelf er ook flink van langs. Want el Garadi moest haar paspoort tonen. Zulk racisme is volgens haar toch echt schandalig.
De feiten zijn natuurlijk anders. Het weekblad “Humo” wees er op dat el Garadi best vaak wel vriendelijk behandeld werd. Zij gaf echter zelf aan dat hoe vriendelijker zij werd behandeld zij steeds meer paranoïde werd. Mij maak je niet wijs dat iedere Vlaming een racist is. Zolang men integreert en belastingen betaalt moet een ieder zelf weten hoe men zijn leven leeft.

Sociaal experiment

Andersom is het wel het geval. Sharia4Belgium en de radicale Islam tieren in de Brusselse wijken Molenbeek en Schaarbeek welig. Daarover hoeft men geen illusies te maken. Ook in het Antwerpse Borgerhout drukt de Islam een duidelijke stempel op het leven. Er is geen McDonalds, een grote Medinaburger op het Astridplein bewijst het. Niet weinig Vlaamse moslims leven de facto in een parallelle samenleving. Dan moet je niet raar opkijken dat er Vlamingen zijn die hen wantrouwen.
Trouwens, ik vermoed dat er ook onder de Marokkanen genoeg racisme is. Zullen we, bij wijze van sociaal experiment, eens een Vlaams homokoppel in Molenbeek of Borgerhout laten wonen? Zullen we kijken hoe dat uitpakt? Oh nee, dat is niet politiek correct. Het gratuite aanvallen van een Vlaamse plattelandsgemeenschap is dat daarentegen wel.

 

Foto: Wikimedia / Wikipedia Commons