Pakistan, het land van de zuiveren, heeft een zestienjarige jongen opgesloten die ervan wordt beschuldigd een Koran te hebben verbrand. Het beledigen van de profeet Mohammed en het verbranden van de Koran is volgens de Pakistaanse wet blasfemie, en daarop staat de doodstraf. 

 

Hoewel Pakistan als gevolg van internationale druk nog niemand heeft durven te executeren die ter dood is veroordeeld voor blasfemie zitten er zo’n 40 veroordeelden in de cel, wellicht voor de rest van hun leven. Daarnaast zijn sinds 1990 in totaal 71 mensen vermoord die van blasfemie werden verdacht, omdat moslimfundamentalisten het recht in eigen handen namen.

Dat de 16-jarige Asif Stephan een Koran heeft verbrand is zeer twijfelachtig. Maar de beschuldiging is heel effectief om mensen met wie je ruzie hebt uit te schakelen. Natuurlijk kun je in Pakistan niet zomaar lukraak iedereen van godslastering beschuldigen, maar mensen die christelijk zijn, sjiiet of ahmadi-moslim wel. Zij zijn als niet-soennitische minderheden in feite vogelvrij. De blasfemiewet wordt misbruikt om minderheden te vervolgen.

De politie moest afgelopen zondag tussenbeide komen om de jongen te redden van de woedende menigte, die hem anders dood zou hebben geslagen. Maar omdat de Pakistaanse overheid fundamentalistische moslims vaak zeer ter wille is en rechtszaken over blasfemie nooit eerlijk verlopen is het heel erg waarschijnlijk dat hij ter dood veroordeeld wordt, wat in de praktijk levenslange gevangenisstraf betekent.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons