De moessonregens in Zuid-Azië hebben dit jaar bijzonder hard toegeslagen. In India, Bangladesh, Nepa en Burma zijn er naar schatting meer dan 1200 dodelijke slachtoffers gevallen. Miljoenen mensen zijn hun huis kwijtgeraakt in een van de zwaarste natuurrampen van de afgelopen jaren in de regio. In India vechten de autoriteiten tevergeefs tegen het water. In de noordelijke provincie Uttar Pradesh zijn meer dan 2,5 miljoen mensen betroffen. In Bangladesh zijn volgens het Rode Kruis meer dan 7 miljoen mensen op de vlucht; in Nepal zijn het de zwaarste overstromingen sinds tien jaar. In dat land zijn 90.000 huizen verwoest.

Ter vergelijking: Orkaan Harvey heeft in Texas tot nu toe volgens Texaanse autoriteiten 15 doden geëist, en er zijn duizenden mensen op de vlucht (er waren bijna 800 duizend verplichte evacuaties in Texas en Louisiana; naar schatting 30.000-40.000 huizen verwoest). Qua materiële schade zijn de rampen enigszins vergelijkbaar, maar als je het aantal dodelijke slachtoffers bekijkt is de ramp in Azië bijna honderd keer groter. Dit zien we echter niet terug in de media.

Op de site van het nrc stond het weliswaar op de voorpagina, maar ik moest een flink eind scrollen; bij de Volkskrant is het weggemoffeld in de tweede kolom; bij het Parool is niks te zien; Trouw schrijft over het geweld in Burma maar niet over de natuurramp (er is wel een uitgebreid dossier over Harvey); op de website van het AD niks over de watersnoodramp in Azië, wel een mededeling dat de orkaan ‘Irma’ waar de VS binnenkort mee te maken krijgt nog erger is dan Harvey.

De tsunami rond de jaarwisseling in 2004-2005 (rond 250.000 doden) sprak tot de verbeelding en maakt nu deel uit van het collectieve geheugen, dankzij de aanhoudende berichtgeving. Dit collectieve geheugen beïnvloedt wellicht hoe mensen denken over klimaatverandering en vluchtelingen, dus het is belangrijk dat dit soort nare berichten voorpaginanieuws blijven.

Afbeelding pothikai.wordpress.com