De zondag tot Franse president gekozen Emmanuel Macron kreeg gedurende de campagne van tegenstanders het verwijt te horen dat hij stond voor continuering van de oude politiek. ”Emmanuel Hollande” werd hij gekscherend weleens genoemd. Een dodelijk verwijt voor iemand die zich presenteerde als een hervormer en vernieuwer. 

En juist daarom is het een ijzersterk statement van Macron en zijn team om de sollicitatie van voormalig premier Valls als kandidaat-parlementslid voor En Marche! te weigeren. De beweging van Macron moet geen toevluchtsoord worden voor uitgerangeerde politici die hun baantje willen redden. En dat was wel waar veel mensen voor vreesden. Het zal voor Macron ongetwijfeld moeilijk worden om voldoende geschikte kandidaten te vinden om de parlementszetels te vullen. Naast nieuwe namen zal hij daarvoor ook ervaren rotten nodig hebben, maar een voormalig premier in de gelederen zou het beeld van een man die niets anders is dan een voortzetting van de oude politiek alleen maar bevestigen.

Macron zal zich nog in alle opzichten moeten bewijzen, maar hiermee maakt hij een beste beurt. Als dit een voorbode is van zijn politiek en beleid, staat Frankrijk daadwerkelijk aan de vooravond van politieke en statelijke vernieuwingen en hervormingen waar het land zo naar hunkert.