Vanaf 24 mei jongstleden mogen onderzoekers de Georg Lukács-archieven niet meer in. De Hongaarse regering vindt de in 1971 overleden marxistische filosoof heel erg fout, zo fout zelfs dat zijn archieven nu verboden toegang zijn.

Niet alleen de extreemlinkse werkgroep De Grauwe Eeuw heeft de geschiedenis de oorlog verklaard, dat doen ook zelfbenoemde conservatieven van Fidesz. Conservatisme is afgeleid van het Latijnse conservare, dat vertaald wordt met ‘beschermen, in ongeschonden toestand bewaren’. Orban cum suis doen dat dus niet. Als je een archief sluit omdat je die persoon stom vindt ben je helemaal niet aan het bewaren, maar aan het vernietigen. Dat is revolutionair.

Conservatieven, echte conservatieven, zijn zuinig op de geschiedenis. Ook op de geschiedenis van mensen met andere standpunten. Om die reden heb ik, als iemand die enigszins conservatief is, de actie gesteund om het museum van Ferdinand Domela Nieuwenhuis in Heerenveen te behouden. Dat deed niet uit liefde voor het gedachtegoed van Domela, een oproerkraaier was die flirtte met antisemitische ideeën, maar uit liefde voor de geschiedenis. Domela Nieuwenhuis heeft namelijk ontzettend veel betekend voor de socialistische beweging in ons land, vandaar dat hij door Jan en Annie Romein ook opgenomen is in hun boek Erflaters van de Nederlandse Beschaving.

Georg Lukács is, samen met Antonio Gramsci, Walter Benjamin, Theodor Adorno en Max Horkheimer, een belangrijke intellectuele vertegenwoordiger van het Eurocommunisme of neocommunisme, dat humanistischer is dan het marxisme-leninisme van de USSR en de cultuur veel aandacht geeft. Volgens Orban, Baudet en andere uiterst rechtse politici is het ‘cultuurmarxisme’ hét grote kwaad dat bestreden moet worden. Baudet wil linkse leermannen en weermannen ontslaan, Orban sluit gewoon een heel archief. Zal Baudet het IISG van Leo Lucassen in de ban doen, mocht de FvD-leider straks premier worden?

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons

 

Manifestatie voor behoud Domela Nieuwenhuis Museum