Enkele dagen geleden schreef ik op deze website al over het uitblijvende effect van partijleider Martin Schulz op de electorale resultaten van zijn SPD. Gisteren waren er opnieuw verkiezingen in een grote Duitse deelstaat: Noordrijn-Westfalen.

Hier had Schulz de ultieme kans om het tij te keren. Noordrijn-Westfalen is een klassiek SPD-bolwerk. Het zou op zichzelf al een smet op het blazoen van de partij zijn wanneer deze verkiezingen zouden worden verloren aan het CDU van Angela Merkel, maar in de aanloop naar de landelijke verkiezingen in september is het extra pikant.

Wat door de Duitse sociaaldemocraten al werd gevreesd, kwam uit: de SPD werd op pijnlijke wijze verslagen door het CDU. De gehoopte verlossing door Martin Schulz bleef ook hier uit. Sterker nog: de partij verloor stevig ten opzichte van de vorige verkiezingen. Het CDU groeide. Het probleem van Martin Schulz wordt met de week groter. Hier en daar wordt zelfs al aan zijn leiderschap getwijfeld. Overigens profiteerde ook de liberale FDP. De partij heeft vanwege de hoogte van de kiesdrempel momenteel geen enkele zetel in de Bondsdag, maar kan in het najaar hoogstwaarschijnlijk terugkeren. Ook dat is goed nieuws voor het CDU: de partij werkt in coalitieverband liever samen met de liberalen dan met de sociaaldemocraten zoals nu het geval is.

Deze verkiezingsuitslag is vooral een gigantische steun in de rug van zittend bondskanselier Angela Merkel. Ze liet in Noordrijn-Westfalen, evenals Schulz, behoorlijk vaak haar gezicht zien in de campagne voor deze deelstaatverkiezingen. Natuurlijk staan die verkiezingen op zichzelf, maar door er een strijd tussen Merkel en Schulz van te maken is dit een zeer betrouwbare graadmeter voor wat ons in september staat te wachten. Merkel kan met vertrouwen de zomer in.

En waarom ook niet? In Duitsland en daarbuiten werd er even getwijfeld aan haar leiderschap toen ze met het beruchte ”wir schaffen das” duidelijk stelling nam in het vluchtelingendebat. Ze zette de deur van Duitsland wijd open voor vluchtelingen. De beelden van de Balkanroute brachten haar in de publieke opinie aan het wankelen, maar door de weliswaar zeer omstreden Europese deal met Turkije is de oncontroleerbare stroom over land tot een halt gebracht. Duitsland staat nog altijd voor de loodzware opgave om de enorme hoeveelheid nieuwkomers in te laten bedden in de maatschappij, maar een meerderheid van de Duitsers heeft daar klaarblijkelijk vertrouwen in.

Verder stond Merkel al jarenlang bijna overal goed bekend. De begroting van Duitsland is op orde, de economie draait als een tierelier en Merkel heeft in het buitenland een uitstekende reputatie. En het belangrijkste: ze is onder de bevolking nog altijd razend populair.

Het ziet ernaar uit dat Duitsland, Europa en de wereld nog een paar jaar langer verbonden zijn aan deze vrouw die nu al twaalf jaar stevig aan het roer staat en met recht een fenomeen genoemd mag worden. De domineesdochter uit de DDR gaat haar socialistische tegenkandidaat met een Messias-complex met verve verslaan.