Steve Bannon, de omstreden topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is gisteren ontslagen. Het lijkt er op dat gematigde krachten het gewonnen hebben van de rechtse revolutionairen.

 

Volgens Joop den Uyl was de marge van democratische politiek smal. Het was in een democratisch bestel heel moeilijk om revolutionaire veranderingen te bewerkstelligen, omdat je rekening dient te houden met andere meningen. Het kabinet-Den Uyl, dat in 1973 tot stand kwam, zorgde uiteindelijk niet voor de door de PvdA zo vurig gehoopte nivellering. Niet alleen moest de PvdA rekening houden met de christelijke coalitiepartners KVP en ARP, maar ook brak later in 1973 de oliecrisis uit waardoor de verzorgingsstaat moeilijke betaalbaar zou worden. Jan Pronk, de idealistische minister van Ontwikkelingssamenwerking, stond ook tijdens de kabinetsvergaderingen dikwijls alleen.

Ook het in 2010 aangetreden rechtse kabinet-Rutte I zorgde niet voor de revolutionaire veranderingen waar de achterban van Geert Wilders zo op had gehoopt. Niet alleen gaf de PVV slechts gedoogsteun, omdat de partij te extreem was om in een kabinet te gaan zitten, maar ook kwam het na twee jaar tot een coalitiebreuk omdat Geert Wilders toch besloot om zijn steun in te trekken. Sowieso was de PVV-fractie in de Tweede Kamer niet heel loyaal naar haar ‘eigen’ kabinet. Vooral CDA-minister Gerd Leers van Integratie en Asiel moest het telkens weer ontgelden.

Het presidentschap van Donald Trump werd door niemand verwacht en The Donald wilde het beleid heel anders gaan doen, maar uiteindelijk wordt er niet heel veel veranderd. Zo is Trump er niet in geslaagd om Obamacare terug te draaien, omdat enkele Republikeinse senatoren dwars lagen. De Republikeinse partij wilde sowieso Trump liever niet als president, wat betekent dat The Donald over een te kleine machtsbasis beschikt om heel succesvol te zijn.

Steve Bannon, Trumps radicaal-rechtse adviseur, was hét gezicht van de revolutionaire ambities van de regering. Dat uitgerekend hij moet opstappen is een aanwijzing dat Trump wellicht zijn ambities een beetje bijstelt naar beneden. Afgelopen weekend is Trump erg onder vuur komen te liggen omdat hij de extreemrechtse demonstranten in Charlottesville eigenlijk niet expliciet wilde veroordelen. Dit kwam vermoedelijk door Bannon, die de Alt-Right als de harde kern van Trumps electoraat beschouwt, die voor hem door het vuur wil gaan.

Bannon is weer terug bij Breitbart, de omstreden radicaal-rechtse opiniesite. Hij zegt Trump te willen blijven verdedigen tegen de linkse aanvallen. De Culture War gaat dus door. Maar het ligt niet in lijn der verwachting dat de Trump-regering nog hele gekke dingen gaat doen. Het wordt normaler.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons