De compleet uit de hand gelopen protesten tijdens de G20-top in Hamburg hebben laten zien waar extreemlinkse actievoerders toe in staat zijn. Brandstichtingen en plunderingen gingen niet te ver voor hen. Deze vertoning kan onmogelijk zonder gevolgen blijven. 

Elke bagatellisering van de gebeurtenissen is ongepast. Een groot aantal mensen meent dat het de schuld van de organisatie is. De G20 in het linkse Hamburg, in de buurt van een beruchte krakersbeweging, zou een provocatie zijn geweest. De omgekeerde wereld. Bovendien kwamen veel demonstranten uit alle uithoeken van de wereld.

Ook de demonstranten die na de massale vernielingen nog ‘vreedzaam’ demonstreerden, hebben schuld. Wie na zo’n ongekend slagveld nog trots is op zijn eigen demonstratiezucht, heeft de prioriteiten verkeerd gerangschikt. Op zo’n moment past terughoudendheid en het nemen van afstand. Het tegendeel gebeurde: er werd vrolijk verder gedemonstreerd op de puinhopen die hun ideologische kameraden hadden achtergelaten. De inwoners van Hamburg mochten verder lijden onder de linkse idealen van de zelfbenoemde wereldverbeteraars die denken recht te hebben op het gebruik van geweld omdat hun doelen gerechtvaardigd zouden zijn.

Het optreden van de politie bleek niet toereikend te zijn. Er raakten zelfs een groot aantal agenten zwaargewond. Dat er daarnaast meerdere winkels zijn geplunderd is een absoluut dieptepunt en een gênante vertoning voor een land als Duitsland en een stad als Hamburg. Het zal lastig worden om de schade op de daders te verhalen.

Extreemlinks en extreemrechts hebben veel overeenkomsten. Maar het gevaar van extreemlinks lijkt nu en dan onderschat te worden. In sommige gevallen zelfs goedgepraat. Waar gematigd rechtse mensen een extra verantwoordelijkheid hebben als het gaat om distantiëren van extreemrechtse uitwassen, zo hebben linkse mensen die verantwoordelijkheid als het gaat om extreemlinks. En dat besef lijkt er zowel op rechts als op links niet altijd te zijn.

In Duitsland zal men voor nu in elk geval harde conclusies moeten trekken. Extreemlinkse actievoerders hebben er vaker onnoemelijk veel schade aangericht. Met de RAF had het land zelfs een terroristische organisatie van extreemlinkse signatuur. Dat gevaar ligt opnieuw op de loer. Om dat tegen te gaan is er voor Merkel, maar ook de sociaaldemocratische SPD, werk aan de winkel. Extremisten van alle kanten dienen te worden bestreden.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons