Blijkbaar is de partij van Thierry Baudet niet zo fris en fruitig.

 

Eergisteren kwam het NRC Handelsblad met het nieuws dat Thierry Baudet op een oneigenlijke manier EU-subsidies vergaarde. ‘De Europese koepelpartij ACRE, honk van de Tories, ondersteunde het FvD financieel, in ruil voor donaties.’ Het schreeuwerige weblog Joop maakte hiervan ‘Bizar: Partij Baudet op slinkse wijze gefinancierd door club van Erdogan’, omdat ook de AKP deel uitmaakt van het internationaal samenwerkingsverband van conservatieven (heel ver gezocht, want de AKP zit helemaal niet in het Europees Parlement).

De Turkije-connectie is vergezocht, maar er is wel een financiële connectie met Rusland. De zeer omstreden Joods-Russische multimiljardair en oligarch Mikhail Fridman is de werkgever van Hugo Berkhout, nummer 21 op de kandidatenlijst van het Forum voor Democratie. Berkhout werkt, aldus zijn Linkedin-pagina, voor de Amsterdam Trade Bank N.V. Deze omstreden bank, die nu in de problemen is en mede daarom grote moeite heeft de administratie op orde te krijgen, is voor bijna 100% in handen van de Russische Alfa-Bank, waar Fridman de oprichter en eigenaar van is.

Foute rus

Fridman en Poetin (bron: https://twitter.com/funder/status/831646793595232256)

Fridman onderhoudt als invloedrijke Rus nauwe relaties met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Russische president Vladimir Poetin en wordt ervan verdacht de Amerikaanse presidentsverkiezingen te hebben beïnvloed ten gunste van Donald Trump, vanwege een computerlink tussen de Trump Organization en de Alfa-Bank. (Zie hier, hier, hier en hier.)

Begin 2016 hebben Fridman en de Amsterdam Trade Bank volgens Het Financieele Dagblad een rol gespeeld in een omkopingszaak in Oezbekistan rond het telecombedrijf Vimpelcom (Fridman is directeur van dit bedrijf), waar vermoedelijk meer dan 800 miljoen euro aan smeergeld is betaald om toegang te krijgen tot de Oezbeekse telecommarkt. De zaak is geschikt voor 795 miljoen euro, waarvan de helft naar Nederland is gegaan omdat Vimpelcom sinds 2010 in ons land is gevestigd.

Tegenover het NRC Handelsblad zei Baudet “geen mening” te hebben over de donaties van ACRE. Wat vindt Baudet eigenlijk van de connectie met Fridman? De mogelijkheid dat Thierry Baudet donaties van Berkhout heeft ontvangen, die dus indirect betaald zijn door zijn baas Fridman, is immers zeer reëel.

GroenLinks-Kamerkandidaat Maya van der Steenhoven (nr. 24 op de lijst) trok zich enkele dagen geleden terug toen de Panama Papers bekend maakten dat ze mededirecteur is van een brievenbusfirma van haar vader op het belastingparadijs Seychellen.  In vergelijking met FvD-Kamerkandidaat Hugo Berkhout en zijn Fridman-connectie lijkt deze zonde opeens onschuldig.

 

Hier legt Hugo Berkhout trouwens uit waarom hij FvD gaat stemmen.