Out of my sight! Thou dost infect mine eyes.

 

Ophef in Engeland! In de kathedraal van Leicester wil men de tragedie Richard III van Shakespeare opvoeren. Dat is voor velen echter problematisch, want de in 1485 overleden Engelse koning ligt daar sinds 2013 opgebaard. In 2012 namelijk werd eindelijk het lijk van Richard III gevonden, die gesneuveld was in de slag bij Bosworth Field.

Richard III opvoeren bij het graf van Richard III zou volgens critici weinig respectvol zijn tegenover de Engelse koning, ook omdat Shakespeare een niet al te positief beeld van de man heeft neergezet. Hoewel hij zijn twee neefjes naar alle waarschijnlijkheid uit de weg heeft laten ruimen was Richard III in werkelijkheid niet die enorme slechte schurk van Blackadderachtige proporties die Engelands beroemdste toneelschrijver van hem maakte. Zoals de Franse kardinaal Richelieu ook minder slecht was als Alexandre Dumas hem portretteerde in De Drie Musketiers. Ze hebben later een Historical Villain Upgrade gekregen.

Ondanks de storm van kritiek wil de organisatie van de kathedraal van Leicester het toneelstuk in juli dit jaar gaan opvoeren. Dit levert immers een boel geld op.

File:Picture of Richard III's new tomb.jpg

 

Hieronder trouwens een trailer van de film Richard III uit 1995 met Ian McKellen, die van Richard III een fascistische dictator maakt. Het kan immers altijd nog erger:

 

Afbeeldingen: Wikipedia / Wikimedia Commons