Trending op Twitter is momenteel ミサイル, raket in het Japans. Kim Jong-Un heeft vanuit de omgeving van de hoofdstad Pyongyang een raket afgevuurd die over Japan vloog en na 14 minuten in drie stukken in de Grote Oceaan terecht kwam, ongeveer duizend kilometer ten Oosten van het Hokkaido. De Japanse premier Shinzo Abe sprak van een zeer ernstige dreiging, het luchtalarm ging af en de Japanse autoriteiten hebben burgers via sms opgeroepen om zich in veiligheid te brengen. Het is de eerste keer sinds 1998 dat Japan een projectiel heeft afgevuurd dat door het Japanse luchtruim vloog. Toen lanceerden ze een sateliet. Dit keer lijkt het op een opzettelijke provocatie met als doel om onenigheid te zaaien tussen Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Abe en Trump zijn tijdens een telefoongesprek overeen gekomen om meer diplomatieke druk uit te oefenen op Noord-Korea. De VN-Veiligheidsraad komt op dinsdagavond bijeen.

De vraag is nu hoe Trump concreet gaat reageren op deze provocatie, die duidelijk in overtreding is van de VN-resolutie, gaat reageren. Hij en zijn minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson verkeerden na de recente diplomatieke successen in de veronderstelling dat de Noord-Korea respect heeft voor de VS, maar de raketlanceringen van afgelopen weekend en vooral de provocatie van vandaag wijzen erop dat Kim zich steeds minder aantrekt van de supermacht.

Zuid-Korea heeft in reactie op de raket bommen getest op eigen grondgebied, direct aan de grens met Noord-Korea, om zijn militaire overmacht te demonstreren.

Deze lancering zou kunnen betekenen dat Kim zich zeker van zijn zaak voelt en inderdaad op het punt staat zijn ‘heilige graal’ van intercontinentale atoomraketten te bereiken. Hij zou kunnen denken dat hij door zijn dreigende houding niet alleen respect kan afdwingen, maar het terugdraaien van de zware sancties die zijn land onlangs door de VN zijn opgelegd. Dit lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, maar het kan diplomatieke verdeeldheid zaaien tussen Japan, dat zich nu direct bedreigd voelt, en de VS.

Afbeelding Flickr