Het is wachten op de terugkeer van de Stasi.

 

Jeroen, gaat het niet wat ver om Duitsland met de vroegere DDR te vergelijken? Immers, de DDR was een dictatuur en Duitsland is een democratie. Of beter gezegd: was een democratie. Want op 1 januari ging het paradepaardje van Heiko Maas, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, van kracht. De zogenaamde “Netzwerkdurchsuchungsgesetz” of NetzDG verplichten social mediasites zoals Twitter en Facebook om boodschappen die beledigend kunnen voor anderen offline te halen. Doen ze dat niet dan volgt er een fikse boete. Natuurlijk is er niets mee om de social media vrij te houden van beledigingen en dergelijke, maar beledigingen als “A****loch” worden niet aangepakt. Wel tweets van mensen die kritisch zijn op het beleid van Angela Merkel.

Als eerste mocht Beatrix von Storch, de beroepsschreeuwer van de AfD, kennismaken met de NetzDG. Zij had zich erover beklaagd dat de Keulse politie een tweet over oud en nieuw in het Arabisch deed. Natuurlijk moest daar weer enig racistisch braaksel uitkomen, dus dat Twitter en Facebook dat verwijderden is dan ergens nog wel logisch. Maar de Duitse censuur gaat veel verder. Ook satirische bladen zoals “Titanic” en “Charlie Hebdo” krijgen met de NetzDG te maken. Waardoor het moeilijk wordt om het beleid van Angela Merkel aan de kaak te stellen. Afgelopen jaar eiste Twitter dat het blad “Titanic” een satirische tweet verwijderde. Wat natuurlijk geweigerd werd. Nu kan de redactie van Titanic niet meer op het eigen profiel komen. De betreffende tweet ging trouwens over Beatrix von Storch.

Toch is er een groep die de dans lijkt te ontspringen, namelijk extreem-links. Afgelopen zomer werden er in de Bundestag terecht vragen gesteld over de activiteiten op de site “Indymedia”. De burger heeft het recht om te weten wat de regering doet tegen lieden die er niet voor schuwen winkels te plunderen en aanslagen te plegen op AfD-politici. De AfD is een hele enge club met fascistoïde ideeën, maar geweld tegen AfD’ers moeten we natuurlijk afkeuren. De regering weet hoe Indymedia te werk gaat, maar gaat daar anders dan verwacht niet mee aan de slag. Sterker nog, minister van justitie de Maizière laat desgevraagd weten niet aan een verbod op Indymedia en andere extreem-linkse sites te denken.

De Duitse overheid kiest dus duidelijk partij voor links.  Men pakt wel foute tweets en postings van (extreem-)rechts en satirische tijdschriften aan, maar extreemlinks komt ermee weg omdat ze toevallig dezelfde standpunten hebben als Merkel inzake de vluchtelingencrisis. De regering-Merkel is door deze willekeur een gevaar voor de democratie. Hierdoor begint Duitsland weer meer op de DDR te lijken.

Het wachten is het op de terugkeer van de Stasi…

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons