Duo-lijsttrekker van de ultrarechtse Duitse partij AfD, Alexander Gauland, kwam deze week in het nieuws doordat hij enkele schokkende uitspraken had gedaan over Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Hij is van mening dat Duitsland best trots mag zijn op de prestaties van de Wehrmacht tussen 1933 en 1945. 

Het is natuurlijk waar dat je individuele Duitse soldaten in veel gevallen weinig kwalijk kunt nemen. Zij deden slechts hun plicht. Iedereen zou graag van zichzelf zeggen dat hij het anders had gedaan, maar zo werkt het in de praktijk nu eenmaal niet. Maar de uitspraken van Gauland zijn van een totaal andere orde. Hij ziet de Wehrmacht uit de eerste helft van de jaren ’40 als strijders voor het vaderland waar men best weer een beetje trots op mag zijn. Het is om misselijk van te worden.

Deze bizarre uitspraken werden ook binnen delen van altrechts in Nederland goedgepraat. Dat ook de Wehrmacht, in tegenstelling tot wat sommigen beweren, mede verantwoordelijkheid draagt voor onder meer de holocaust doet blijkbaar niet ter zake. Veel ultrarechtse mensen willen koste wat kost extreme uitspraken van broeders in het geloof goedpraten en verliezen daarbij hun hoofd. Dit is hoe radicalisering werkt.

 

oo

 

Gauland zou een punt hebben gehad wanneer hij het had gehouden bij de notie dat Duitsers van tegenwoordig zich wat minder schuldig mogen voelen over het oorlogsverleden. Scholieren bij onze oosterburen krijgen van jongs af aan ingeprent dat hun land al deze verschrikkingen heeft begaan. Daar hoeft niets verkeerd aan te zijn, maar Duitsland heeft reeds boete gedaan. De oorlog en met name de holocaust moeten altijd prominent behandeld blijven worden en met moet altijd alert blijven als het gaat om extreemrechtse neigingen, maar Duitsers van vandaag hoeven niet meer in het reine te komen met dit verleden. Het is simpelweg niet hun schuld; ze waren immers nog niet eens geboren.

Maar Gauland gaat dus veel verder. ”Trots” zijn op dit verleden is niets meer of minder dan verheerlijking van oorlog en massamoord. Gauland heeft bovendien vaker uitspraken gedaan die er expliciet op wijzen dat hij sympathieën koestert voor het aloude nazi-gedachtegoed. Voor veel mensen binnen de AfD gaat hij dan ook veel te ver. Toch klonk er bij zijn uitspraken met betrekking tot de Wehrmacht, luid applaus in de zaal waar hij sprak.

Dat er vervolgens op Twitter in september 2017 openlijk werd gediscussieerd over de vraag of de nazi’s eigenlijk wel zo slecht waren, is een nieuw dieptepunt in de altrechts-hype.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons