Na de dramatisch verlopen verkiezingen en de flatbrand in Londen, lag de Britse premier Theresa May wekenlang onder vuur. Inmiddels lijkt de rust enigszins te zijn weergekeerd terwijl onder leiding van Brexitminister Davis wel de onderhandelingen met de Europese Unie zijn begonnen. Maar achter de schermen wordt nog volop aan de stoelpoten van May gezaagd.

Meerdere Lagerhuisleden van de Conservatieve Partij zouden op een list zinnen op May op korte termijn af te kunnen serveren. De vraag is alleen nog wie haar op zou moeten volgen. Het moet iemand zijn die sterk genoeg is om tegenwicht te bieden aan oppositieleider Jeremy Corbyn. Boris Johnson blijft de meest geopperde kandidaat, maar ook David Davis zou goede papieren hebben om promotie te maken.

Nagenoeg iedereen binnen en buiten de partij ziet in dat May niet in staat is gebleken de partij en het land op krachtige wijze te leiden. En dat is wel precies wat in de komende jaren nodig zal zijn. Door het verliezen van de absolute meerderheid in het Lagerhuis is de politieke positie van May alleen nog maar zwakker geworden. De betrekkelijke rust van de laatste weken lijkt een stilte voor de grote storm te zijn. May staat nog aan de leiding, maar niet langer dan dat haar partijgenoten dat dulden. De messen worden geslepen. Het wachten is nog op een geschikte kandidaat.

Het Verenigd Koninkrijk verkeert sinds het referendum over de Brexit in een voortdurende politieke crisis. Het is nog maar de vraag of die in de komende jaren ├╝berhaupt door iemand op te lossen valt. De groeiende onzekerheid en de opspelende oude conflicten zullen daar in elk geval geen goede bijdrage aan leveren.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons