Met een zeer ruime marge heeft de centrumkandidaat Emmanuel Macron gisteren de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Hij versloeg de rechts-populistische Marine Le Pen en wordt daarmee de jongste Franse president ooit. Macron is pas 39 jaar oud.

Goed nieuws voor wie welvaart, stabiliteit en de Europese Unie een warm hart toedraagt. Een hartelijke felicitatie aan het adres van de Fransen is dan ook op zijn plaats. Na een lange periode van aanslagen is het bovendien een bewonderenswaardige en dappere keuze van de Fransen. Ze besloten een door angst en woede gemotiveerde politiek links te laten liggen. Als zelfs het geteisterde Frankrijk kiest voor openheid in plaats van angst, heeft de rest van Europa geen excuus meer.

Maar tegelijkertijd zijn de zorgen nog niet afgelopen. Voor Marine Le Pen zal de campagne voor de verkiezingen in 2022 vandaag beginnen. En met een zwakke positie in het parlement is Macron een bijzonder kwetsbare president. Aan hem de taak de boel bij elkaar te brengen en te houden. Dat zal zeker geen gemakkelijke opgave zijn.

Ook is het aan Macron om juist de miljoenen mensen die gisteren hun stem uitbrachten op de kandidaat van het Front National, te overtuigen dat een liberale en open economie juist voor hen voordelig is. Dat protectionisme niet de oplossing is. Dat gesloten grenzen juist voor de middenklasse en de onderklasse banen kosten en dat een gesloten economie geen enkel land ooit vooruit heeft geholpen.

Als Macron daarin niet slaagt zijn deze verkiezingen slechts uitstel van executie. De marge waarmee hij won is ruim, maar toch koos meer dan 1/3e van de Fransen gisteren liever voor een kandidate die dit heilloze protectionisme warm uitdraagt. Als de liberale en open economie van Macron faalt, zal Le Pen in 2022 de scherven kunnen oprapen.

Vreugde om de overwinning van Macron is terecht, maar laten we niet vervallen in misplaatste triomfantelijkheid. Het populisme heeft een nieuwe klap gekregen, maar is nog niet verslagen. De verantwoordelijkheid van het redelijke midden is gigantisch.