Volgens critici is de #MeToo-campagne ontaard in een kruistocht tegen mannen. Vrouwen zouden wel seksistisch mogen zijn tegen andere vrouwen. 

 

De conservatieve Amerikaanse website The Daily Wire is erg kritisch over de feministische #MeToo-campagne, gelanceerd nadat Rose McGowan een boekje open deed over het oneerbare gedrag van Hollywood-baron Harvey Weinstein. Vrouwen vertelden, met behulp van de hashtag #MeToo, hoe ze tegen hun zin seksistisch waren bejegend door mannen. Dat kon variëren van een dubbelzinnige opmerking tot een aanranding en een verkrachting.

Critici hadden echter het idee dat veel vrouwen de #MeToo-campagne met beide handen hadden aangegrepen om mannen te bashen en om weer in de slachtofferrol te kruipen. De #MeToo-campagne zou een oefening in zelfbevestiging, in narcisme zijn.

The Daily Wire meent echter dat er nog iets anders speelt, namelijk schaamteloze hypocrisie. Ellen DeGeneres, de bekende Amerikaanse TV-host, maakte gisteren een seksistische tweet over de borsten van zangeres Katy Perry. Ellen twitterde: ‘Happy birthday, @KatyPerry! It’s time to bring out the big balloons!’ Deze dubbelzinnige grap liet weinig aan de verbeelding over, want Ellen keek met opengesperde ogen naar de borsten van de zangeres.

Volgens The Daily Wire zou een man aan de schandpaal zijn genageld als hij dit had getwitterd, nu, midden tijdens de #MeToo-ophef. Een lesbische vrouw daarentegen kan volgens de website ongestraft seksistisch over andere vrouwen zijn. Zij zouden profiteren van ‘Lesbian Privilege’. 

Ofschoon ‘Lesbian Privilege’ natuurlijk alleraardigst gevonden is heeft deze term toch iets rancuneus. Zoals alle begrippen waarin het woord ‘privilege’ is verwerkt. Ellen DeGeneres heeft gewoon een leuke grap gemaakt die inderdaad dubbelzinnig is, maar waar je je niet zo over moet aanstellen. Natuurlijk zijn die vrouwelijke activisten die mannen bashen hypocriet, maar de kunst is deze schijnheiligheid te bestrijden zonder zelf zuur te worden.