Schrijver en Telegraaf-columnist Leon de Winter noemt antivluchtelingactivisten in Duitsland ‘welopgevoede rechtse mensen’. Extreemrechtse demonstranten moeten blijkbaar salonfähig worden.

 

VPRO Tegenlicht maakte laatst een interessante aflevering over de opkomst van nieuw radicaal rechts. Radicaal rechts is niet alleen aantrekkelijk voor laagopgeleiden, maar ook voor hoogopgeleide jonge mensen. Zij keren zich tegen vluchtelingen en de geest van mei 1968. De Winter wil deze radicalen salonfähig maken.

Hoewel deze vorm van radicaal rechts er qua vorm inderdaad netter, welopgevoerder, uitziet dan schreeuwende kaalkopjes betekent dat natuurlijk niet dat de standpunten van deze beweging respectabel zijn. Evenmin zijn ze intellectueel. Het geloof in een sinistere (Latijn voor links) samenzwering  om het Avondland naar de ondergang te voeren mag misschien ook door hoogopgeleiden worden aangehangen, dat betekent niet dat dit geloof waar is, respectabel of intellectueel. Aanhangers van complottheorieën zijn juist anti-intellectueel, omdat ze niet eerlijk naar feiten kijken en hun theorie boven iedere vorm van twijfel verheven is.

De Duitse samenleving is moralistischer dan de onze. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de erfenis van de Tweede Wereldoorlog. Kritiek op immigratie en de islam wordt daardoor snel, soms ook te snel, met racisme in verband gebracht. Niettemin is veel kritiek gewoon racistisch. De wijze waarop Pegida en de Identitäre Bewegung met demonstraties en acties en Alternative für Deutschland met agressieve retoriek ageren tegen vluchtelingen en tegen moslims is misselijkmakend.

Sommige nazi’s waren ook welopgevoed. Denk aan Jochim von Ribbentrop, Arthur Seys-Inquart, Rudolf Diels en Ernst Hanfstaengl. Hoewel Diels en Hanfstaengl relatief meevielen en zich uiteindelijk ook weer bekeerden is een goede opvoeding helaas geen garantie voor intelligente, respectabele meningen.

 

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons