In Zimbabwe heeft het leger de hoofdstad Harare bezet en de president, de 93-jarige Robert Mugabe en zijn familie, gearresteerd. Tevens hebben de strijdkrachten de staatsomroep ZBC in handen. Volgens legerwoordvoorder generaal-majoor SB Moyo zou het staatshoofd en zijn familie in veiligheid zijn.

Het leger benadrukt dat het niet om een staatsgreep gaat, maar een ‘correctie zonder bloedvergieten’ die het heeft gemunt op de ‘criminelen rond Mugabe’ (hiermee wordt waarschijnlijk zijn vrouw Grace en haar achterban bedoeld, waaronder de vorige week opgepakte minister van financiën) die de situatie in het land zouden kunnen laten escaleren. Zodra de militaire operatie voltooid zou zijn, zou de situatie terugkeren naar normaal, volgens een woordvoerder van het leger.

De vorige week ontslagen vicepremier Emmerson Mnangagwa is teruggekeerd naar Harare en gaat Mugabe ontmoeten. Hij zou de nieuwe leider van het land kunnen worden, in plaats van Grace Mugabe, de 53-jarige vrouw van het huidige staatshoofd. Het leger probeert naar eigen zeggen een ‘degenerating social and political situation’ te voorkomen, in duidelijkere termen: een Mugabe-dynastie.

Op Twitter vond ik een poll over het gedrag van het Zimbabwaanse leger:

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft de betrokken partijen tot kalmte gemaand en Britse en Amerikaanse staatsburgers in Harare worden geadviseerd binnen te blijven.

Lees hier de eerste editie van het grootste dagblad van het land, de Herald sinds de machtsovername.

Afbeelding Wikimedia