Komende zondag zijn dan eindelijk de verkiezingen in Duitsland. Lange tijd leek het erop dat het een spannende strijd tussen Angela Merkel en Martin Schulz ging worden, maar inmiddels is voor vriend en vijand allang duidelijk dat Merkel haar vierde termijn mag gaan beginnen.

In de peilingen staat de combinatie CDU/CSU op een stabiele 37 procent. Dit terwijl de sociaaldemocraten van de SPD steeds verder wegzakken. De sociaaldemocratie verkeert in heel Europa in zware crisis, maar lang leek het erop dat de SPD relatief bespaard zou blijven. Weliswaar moet de partij al sinds 2005 het onderspit delven in de eeuwige tweestrijd met de CDU/CSU, maar terugvallen zoals in Nederland en Frankrijk hebben we in Duitsland nog niet gezien. Het land is politiek immers uitzonderlijk stabiel. Toch begint de sociaaldemocratie nu ook bij onze oosterburen in serieuze problemen te komen.

Merkel kan de laatste week voor de verkiezingen dus vooral gebruiken om een beetje uit te rusten voordat na zondag de drukte weer begint. Het is dan ook niet voor niets dat zij het voorstel van Martin Schulz om een tweede televisiedebat te voeren van de hand wees. Ze had er immers niets bij te winnen.

Momenteel regeert Merkel overigens nog met de SPD, maar ook dat zal na de verkiezingen vermoedelijk veranderen. De liberale FDP lijkt terug te keren in de Bondsdag. Dit is altijd al Merkels favoriete partner. Toen de partij in 2013 uit het parlement verdween wegens het net niet behalen van de kiesdrempel, werd zij gedwongen om voor de tweede keer in haar politieke leven een verbond aan te gaan met de sociaaldemocraten. Na volgende week moet de SPD echter in de oppositie.

Ook is het nog even afwachten hoe goed de AfD gaat presteren. De extreemrechtse partij gaat de kiesdrempel zoals het zich nu laat aanzien ruimschoots halen, maar wellicht zullen veel mensen op het laatste moment toch terugdeinzen vanwege de beelden waarop partijleider Gauland de Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog expliciet prijst. Zeker in een land als Duitsland is zo’n opmerking zeer schokkend.

Hoe dan ook: Merkel is zo goed als zeker van een nieuwe termijn. Het zal vermoedelijk haar laatste zijn, maar Duitsland laat opnieuw zien dat het een baken is van stabiliteit. Mutti Merkel is heus niet bij iedereen populair, maar zij wordt door veel mensen vertrouwd en bewonderd. Het zal lang duren voordat Europa een nieuwe regeringsleider van dit kaliber weet te vinden.