Koerdische Nederlanders waarschuwen dat de Turkse verkiezingen oneerlijk zullen verlopen. De AKP doet er alles aan om aan de macht te blijven.

Peoples' Democratic Party

Op zondag 24 juni vinden in Turkije de parlementsverkiezingen plaats. Tegelijkertijd organiseert Turkije ook de presidentsverkiezingen. Erdogan hoopt weer president te zullen worden.

In Europese landen met grote Turkse minderheden vinden de verkiezingen eerder plaats. In Duitsland, waar de grootste Turkse minderheid in de diaspora woont, mogen Turkse Duitsers al naar de stembus. Van 15 tot 19 juni mogen Turkse Nederlanders stemmen.

Koerdische Nederlanders zijn bang dat de verkiezingen oneerlijk zullen verlopen. Gisteren vergaderde de Nederlandse afdeling van de pro-Koerdische HDP in Den Haag. HDP-waarnemers uit Duitsland vertelden dat de de regerende AKP-partij van Erdogan er alles aan doet om aan de macht te blijven en hiervoor ook oneigenlijke middelen ingezet. Zo is er vanuit de Turkse ambassades en consulaten een brief gestuurd naar de Turkse kiezers in het buitenland. Hierin roept Erdogan persoonlijk de mensen op de juiste keuze te maken. Turkse overheidsinstellingen zijn niet neutraal maar een verlengstuk van de AKP en Erdogan.

Met de stemformulieren wordt door de officials op stembureaus in Duitsland ook geknoeid, aldus HDP-waarnemers. Stemformulieren zijn alleen geldig als er een stempel op staat. De stempel wordt op zo’n manier gezet, dat de stem op de HDP (of de Kemalistische CHP) ongeldig wordt. Daarnaast mogen mensen zonder geldig Turks paspoort stemmen, als ze AKP-aanhangers zijn, en worden er ook ingevulde stemformulieren kwijtgemaakt en vervangen door vervalste stemmen op de AKP, volgens de waarnemers van de HDP. Beide stemformulieren, die voor de parlementsverkiezingen en die voor de presidentsverkiezingen, moeten in dezelfde envelop worden gedaan. Dit wordt door HDP-waarnemers als een truc gezien om mensen in het oosten van Turkije, waar de mensen lager opgeleid zijn, de war te brengen.

Selahattin Demirtaş cropped.jpg

Selahattin Demirtaş

In Turkije zelf is geprobeerd de stembureaus in Koerdische gebieden in het oosten van het land te verplaatsen naar plaatsen waar de AKP sterk, zodat veel Koerdische kiezers een hele lang reis zouden moeten maken als ze wilden stemmen en bovendien naar een plek moesten gaan waar ze werden geïntimideerd door dorpswachters en het leger. De stemcommissie heeft dit besluit echter teruggedraaid. Tijdens de vorige parlementsverkiezingen slaagde de HDP erin om in het Turkse parlement te komen. De kiesdrempel van 10% werd gehaald. De Turkse staat treedt echter keihard op tegen de HDP en heeft veel HDP-politici vast gezet, onder andere HDP-leider en -presidentskandidaat Selahattin Demirtaş.

Ten slotte zijn de media in Turkije in handen van Erdogan. Als gevolg hiervan kunnen de oppositiepartijen nauwelijks campagne voeren.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons