Het SP-filmpje van Hans Brusselmans, een slechte parodie op Frans Timmermans, is niet het dieptepunt van de campagne voor de Europese verkiezingen. Het Forum voor Democratie kreeg het gisteravond voor elkaar met een tweetje van Thierry Baudet, waarin hij een filmpje van de extreemrechtse Identitäre Bewegung deelt, met een zelfgemaakte belediging aan het adres van Jesse Klaver, Rob Jetten en Mark Rutte aan het eind.

Bij Klaver, Jetten en Rutte stond de tekst ‘Ich habe es gewusst’. Dit is een verwijzing naar de uitspraak ‘Wir haben es nicht gewusst’, waarmee sommige Duitsers na de Tweede Wereldoorlog hun morele straatje probeerden schoon te vegen. Baudets boodschap: GroenLinks, D66 en VVD zijn verantwoordelijk voor het binnenhalen van vluchtelingen, die volgens Baudet ‘onze vrouwen’ verkrachten. Eigenlijk verraden deze partijen ons land.

Het was niet de eerste keer dat Baudet met dit omstreden filmpje op de proppen kwam. Hij deelde het begin vorig jaar ook, zonder de FvD-toevoeging aan het slot. Twitteraars @LosCornelis en @rangbyung herkenden de dames, die door asielzoekers zouden zijn verkracht. Ze waren actief voor de Identitäre Bewegung, de Duitse afdeling van het in Frankrijk opgerichte Bloc Identitaire. De Nederlandse tak heet Identitair Verzet, een extreemrechtse organisatie die moskeeën beklimt om daar met vlaggen te zwaaien.

Het stukje wat ik vorig jaar schreef over Baudet en Identitäre Bewegung werd gisteravond massaal gedeeld, onder andere door D66-leider Rob Jetten.

Het leek er de afgelopen maanden even op dat er twee zielen in de FvD-borst woonden. Het boreale FvD, vol complottheorieën over omvolking en homeopathische verdunning; en het redelijkere FvD, dat van de partij een rechtse VVD wil maken. Henk Otten, die het redelijke FvD vertegenwoordigde, zou over best wel veel aanhang in de partij beschikken. Het blijkt anders te liggen. Met groot gemak is Otten op een zijspoor gezet en Robert de Haze Winkelman is weer terug. Twee jaar geleden promootte hij op Twitter het Coudenhove-Kalergiplan, een racistische en antisemitische complottheorie die door alt-rechtse doemdenkers wordt verspreid. Baudet heeft, nu Otten zijn macht definitief is kwijtgeraakt, voluit voor de boreale koers gekozen. Daar past het delen van dit complotfilmpje over witte meisjes die door asielzoekers zouden zijn verkracht uiteraard bij. Het gaat Baudet niet om een vrouwenrechten. Vrouwen zijn alleen maar interessant om de ‘ander’ mee te slaan. Dat geldt ook voor homorechten. Het FvD nodigde de Tsjechische politicus Klaus uit, die in zijn toespraak fulmineerde tegen het homohuwelijk dat het gezin zou bedreigen. En hij kreeg applaus. Han van der Horst noemde het Forum naar aanleiding van deze bijeenkomst een SGP zonder God. Niet voor niets flirt Baudet ook met de christelijke cultuur. Niet dat hij christelijk is- de christelijke leer staat nogal haaks op hedonisme, narcisme en nudisme – maar in het geseculariseerde Nederland raakt zijn quasi-religieuze boodschap bij veel mensen een gevoelige snaar. Hij biedt een ‘groot verhaal’.

Mensen die gevoelig zijn voor het irrationele en wantrouwig tegenover de ratio – en dat worden er steeds meer – zullen doof zijn voor argumenten, dat Baudet met zijn filmpjes en geflirt met extreme ideeën zich buiten de beschaafde orde begeeft. Maar politieke partijen zijn niet doof. Ze moeten zich, uiteraard beargumenteerd, uitspreken tegen het FvD. En duidelijk maken dat we niet met Baudet en de zijnen kunnen regeren. Niet nationaal, maar ook niet provinciaal. De ChristenUnie/SGP-fractie in de Staten van Zuid-Holland kan beslissen of er een coalitie komt met Forum voor Democratie. Van de SGP’ers verwacht ik eerlijk gezegd niets, maar ik hoop dat de ChristenUnie-leden ‘nee’ zeggen tegen de extremistische partij van Baudet. Het Forum voor Democratie bezorgt ons steeds meer kippenvel.