De 19-jarige Noa Gur Golan zit nu 30 dagen in de gevangenis omdat ze weigert om in militaire dienst te gaan. Ultra-orthodoxe joden hoeven niet in militaire dienst, maar aan andere gewetensbezwaarden heeft Israël kennelijk geen boodschap.

 

Israël verwacht van alle Joden, Druzen en Circassiërs boven de 18 dat ze in militaire dienst gaan. Vrouwen moeten 2 jaar in dienst, mannen 2 jaar en 8 maanden. Noa Gur Golan wilde niet in dienst omdat ze gewetensbezwaren had. Ze is een pacifist. Maar de IDF, die twee hoorzittingen organiseerde, respecteert haar gewetensbezwaren niet. Ze werd door tot 5 dagen gevangenisstraf veroordeeld. Maar ondertussen zit ze alweer 30 dagen vast.

Golan schreef een open brief waarin ze uitlegde waarom ze niet in militaire dienst wilde. De Gaza-oorlog van 2014 en het feit dat ze met kinderen werkt deden bij haar het besef rijpen dat kinderen niet in een klimaat van angst en haat verdienen op te groeien. Kinderen groeien op in een land en een samenleving waarin geweld de norm is.

Wat ook meespeelt is haar vriendschap met een Palestijns meisje. Ze studeerden alle twee aan de United World College of the Adriatic, omdat ze allebei een beurs hadden gekregen. Galon voelde evenveel liefde voor haar Israëlische vrienden als voor haar Palestijnse vrienden, schreef ze in haar brief. Ze wilde bruggen bouwen in plaats van muren.

Noa1

FB-vrienden en anderen steken Noa Gur Golan een hart onder de riem

Allicht kun je je afvragen of haar pacifistische wereldbeeld niet ietwat naïef is. Aan haar boodschap van liefde heeft het Hamasregime in de Gazastrook natuurlijk geen boodschap. En de IDF en de rechtse regering van Netanyahu vanzelfsprekend ook niet.

Toch is het hoopvol dat in een land waar apathie, cynisme en haat de norm lijken te zijn mensen opstaan die zich hiertegen verzetten. Die op hoop wijzen.

Er moet uiteraard een heleboel gebeuren voordat er ooit vrede in Israël komt, ik geloof zelf ook nauwelijks in vrede, maar mensen die hoop bieden in een uitzichtloze situatie kunnen anderen inspireren.

Hup Noa dus. #Imwithher

Afbeelding: Noa Gur Golan en haar vriendinnen dansen voor de vrede, Facebook