Benjamin Netanyahu is niet alleen een groot fan van Donald Trump, Viktor Orban en Vladimir Poetin, maar wil nu ook de Israëlische staat hervormen in nationalistische zin. Volgens de linkse Israëlische krant Haaretz is dit gewoon fascisme.

De Knesset, het Israëlische parlement, debatteert over de zogenoemde Basiswet over Israël als natiestaat van het Joodse volk. Als deze wet wordt aangenomen dan worden Arabische Israëli tweederangs burgers, omdat Israël dan officieel een Joodse natiestaat wordt.

Dit lijkt heel erg op de nationalistische politiek van het Hongarije van Viktor Orban. Hongarije definieert zichzelf namelijk als een christelijk land, voert een hetze tegen moslims, vluchtelingen en NGO’s.

De democratie in Israël was natuurlijk al veel langer in gevaar. De sociaaldemocratische Arbeiderspartij zit al jaren in de oppositie. De toon wordt gezet door de nationalistische partijen, die vierkant achter de bezettingspolitiek staan en een hard beleid tegenover de Palestijnen voorstaan. Het idee dat het voortbestaan van het Joodse volk in gevaar is, omdat Israël veel vijanden heeft, zorgt ervoor de nationalisten verder radicaliseren.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons