Als er iets niet bestaat binnen de oumma, de gemeenschap waartoe alle moslims zouden behoren , is het solidariteit. Voorbeeld op voorbeeld toont dat broederschap slechts met de mond wordt beleden en wordt gebruikt, misbruikt zelfs, voor politieke doeleinden. En natuurlijk mag deze niets kosten.

Iedere keer als ik zo’n opgewonden (wannabe) jihadi hoor roepen dat hij of zijn broeders naar Syrië zijn vertrokken om de arme moslims daar te redden, weet ik niet of ik moet lachen om de onbedoelde ironie, huilen om de ongebreidelde hypocrisie of woedend worden vanwege de schaamteloze leugen die erachter zit (en omdat deze door zo veel levensgevaarlijke, roomblanke naïevelingen wordt geloofd). Laat ik u uit de droom helpen: er is nog nooit een jihadist vanuit Den Haag, Gouda of Arnhem naar het Midden-Oosten vertrokken om zijn broeders en zusters te helpen. Niet één.

Ze mogen het herhalen tot uw en mijn oren bloeden, het blijft een leugen. Hoe wij dit weten? Omdat “onze jongens” in Syrië geen ambulances besturen, geen gewonden verzorgen, geen steden en dorpen opbouwen en zeker geen – zoals een aantal van hen het Nederlandse publiek probeerde wijs te maken – vuilnis ophalen. Het overgrote deel van de Nedermujahedin vecht voor de Islamitische Staat, een kleiner aantal voor het Nusrafront (Al-Qaida in Syrië) en hier en daar zal een verdwaalde bij het al even extremistische Ahrar as-Sham terecht zijn gekomen.

Doodssekte

De “idealistische jongelui”, de “jongens die tenminste iets doen”, vertrekken naar het Midden-Oosten omdat zij aanhangers zijn van een doodssekte, zij zijn de meest op bloed en geweld gerichte aanhangers van een toch al niet altijd even vreedzaam geloof. En dan druk ik mij voorzichtig uit. Ze roven, plunderen, martelen, verkrachten en moorden en u mag drie keer raden wie daarvan voor het overgrote deel het slachtoffer is? Precies, moslims. Dus begin niet over hun goede bedoelingen, die hebben ze niet en hebben ze ook nooit gehad trouwens.

De ene moslim is de andere niet, het leven van een sjiiet is nog geen spandoek waard binnen de oumma. Sterker nog, zelfs het leven van de ene Palestijn is aanzienlijk waardevoller dan dat van de ander.

Het zijn niet alleen de jihadisten die geen mededogen hebben met hun medemoslims. Demonstranten, activisten, islamitische politici en leiders uit de gemeenschap kunnen er ook wat van. Wie herinnert zich niet de massale demonstraties tegen de Israëlische acties in de Gazastrook in de hete zomer van 2014? Nu, een jaar later wordt een andere moslimgemeenschap door een oppermachtige tegenstander vanuit de lucht bestookt. Met nog meer doden, nog meer verwoesting, nog meer ellende als gevolg (zoals Esther Voet maandag schreef, duurt de oorlog die de Saoedi’s en hun lakeien voeren tegen Jemen, want daar hebben we het over, langer en kost meer slachtoffers dan de aanval op Gaza).

Krokodillentranen

Niemand demonstreert, niemand interesseert het zelfs. Waarom? Omdat de daders ditmaal geen Joden en de slachtoffers geen soennieten zijn. De ene moslim is de andere niet, het leven van een sjiiet is nog geen spandoek waard binnen de oumma. Sterker nog, zelfs het leven van de ene Palestijn is aanzienlijk meer waard dan dat van de ander. Wordt hij door een Israëlische F16 onder vuur genomen, mag de gemiddelde Gazaan rekenen op krokodillentranen van Casablanca tot Jakarta, van de Schilderswijk tot Zanzibar. Maar als zijn neef in het Yarmouk-vluchtelingenkamp even ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus wordt onthoofd door een IS-terrorist, trekt de karavaan voort zonder dat er zelfs maar een hond naar blaft.

Beloofde en daadwerkelijk betaalde bedragen voor de wederopbouw van Gaza.

Beloofde en daadwerkelijk betaalde bedragen voor de wederopbouw van Gaza.

Het wordt nog erger. Zodra het stof van de vliegtuigbommen in Gaza is opgetrokken, zodra de camera’s van CNN, BBC en Al-Jazeera zijn ingepakt, staat de Gazaan er weer alleen voor en draait de oumma hem massaal de rug toe. Dan blijkt wat al die demonstraties, al die steunbetuigingen, al die “spontane” woede-uitbarstingen echt waar zijn: geen sjekel. Om Gaza na de oorlog van vorig weer op te bouwen, beloofde de internationale gemeenschap fors over de brug te komen. Maar als het aan de steenrijke oliestaten op het Arabische Schiereiland ligt, krijgen de Palestijnen niet eens genoeg geld om diezelfde brug te repareren. De Amerikanen maken hun beloftes waar, de EU doet het met 50 procent niet eens zo slecht, maar de islamitische landen? Koeweit: niets. Turkije: niets. Qatar en Saoedi-Arabië, op papier de twee megadonoren: zo goed als niets.

Jodenhaat

Is het omdat de Golfarabieren er belang bij hebben met regelmaat op tv en in hun kranten horrorbeelden uit Gaza te tonen? Opdat hun bevolkingen het beoogde niveau van Jodenhaat vasthouden en niet op gekke ideeën komen en hun eigen gebrek aan vrijheid, corruptie en abominabele mensenrechtensituatie onder de loep nemen? Het zou kunnen, maar eerlijk gezegd denk ik dat er een belangrijkere reden is: het lot van de Palestijnen interesseert de moslimgemeenschap gewoon geen kameelbult. Het is een handig conflict voor islamitische politici om de massa’s mee op te stoken en de eigen agenda te promoten, maar als bij puntje bij paaltje komt, kan de gemiddelde Gazaan of Westbankbewoner verkommeren, verrekken en verhongeren.

En niet alleen hij, want u mag drie keer raden hoeveel Syrische vluchtelingen de Saoedi’s, Qatari’s of Emiratenbewoners tot nu toe hebben opgenomen. Of beter gezegd, u mag 0 keer raden, waarmee u meteen ook het antwoord op de vraag heeft. Geld naar IS en Al-Qaida sturen zodat die zich tot de tanden kunnen bewapenen is één ding, maar al die Syriërs die voor hun terreur en Assads barrel bombs vluchten, opnemen? “Bismillah, dacht je soms dat je daardoor een dag eerder in de hemel komt? (O, wacht…) Nee, dit is niet mijn oorlog vriend, laat die sukkels in Libanon en Jordanië zich maar ontfermen over die paupers. Of die smerige ongelovigen in Europa, natuurlijk, in mijn Saoedi-Arabië is het al druk genoeg. Vol is vol en eigen volk eerst, inshallah.”

SONY DSC

Vol is vol, denken de Saoedi’s.

Misselijk

Intussen bombardeert Saoedi-Arabië het straatarme Jemen naar de prehistorie en niemand, werkelijk niemand bekommert zich erom. Geen Mohammed Rabbae, geen Appa, geen Aboe Hafs en dus ook niet hun witte meelopers Anja Meulenbelt, Peter R. en Pieter Broertjes. Deze uit het Arabische Schiereiland overgewaaide hypocrisie wordt moeiteloos overgenomen door islamitische, linkse en rechtse politici en opiniemakers. De linkse, omdat zij niet meer zijn dan een echoput zijn van wat er leeft binnen de Nederoumma, de rechtse omdat er wel geld verdiend mot worden, kèrel! Het is om misselijk van te worden.

Als de oorlogen in Syrië en Irak voorbij zijn, zullen de Golfarabieren met tranen in de ogen hun broeders en zusters miljarden oliedollars beloven, maar net als bij de Gazanen hun buidels even gesloten als hun grenzen houden.

Intussen roepen Nederlandse media op zoveel mogelijk vluchtelingen toe te laten omdat het sowieso allemaal de schuld is van ons beleid (Echt, Jan Eikelboom? Onze schuld, Jan Eikelboom? In Syrië, Jan Eikelboom?), terwijl de werkelijk verantwoordelijken voor de slachting, zij die de salafistisch-jihadistische geest uit de fles lieten, hun grenzen potdicht houden. En als straks de oorlogen in Syrië en Irak voorbij zijn, zullen de Golfarabieren wel weer met tranen in de ogen hun broeders en zusters miljarden oliedollars beloven, maar net als bij de Gazanen hun buidels even gesloten als hun grenzen houden. De solidariteit van de oumma wordt duur betaald. Helaas met Europees en Amerikaans belastinggeld.