In het Belgische Beringen sloeg het noodlot toe. Een hond beet maarliefst twaalf kinderen op het speelveld van een basisschool in hun benen, waarna sommige kleuters soms zelfs met zware verwondingen naar het ziekenhuis toe moesten. Nu moet het beestje worden ingeslapen. Tegen dat besluit is een petitie gestart, want och, wat een zielig diertje is het toch. Een echte knuffelbeer, noemen ze hem. Ongetwijfeld zullen een aantal “dierenvrienden” nadat ze de petitie getekend hebben diezelfde avond hun karbonaadje, die enkele dagen eerder net zo levend was als de hond, naar binnen schranzen. De hypocrisie rondom dieren is onmetelijk groot.

Waarom nemen we een hond, cavia of kat als vertroeteld huisdier en doden we een koe, varken of kip? Varkens zijn wat betreft intelligentie en bewustzijn te vergelijken met een chimpansee of dolfijn. Het dier is dus veel menselijker dan een cavia. Als besef van het levend zijn een maatstaf is, slacht dan liever een hond dan een varken. Maar daar gruwelt de gemiddelde vleeseter van.

Waarom is het zielig en een tranentrekker om een hond te doden? Het antwoord ligt bij het feit dat we een hond of ander huisdier zien opgroeien, het een vriend van ons wordt. We kijken het beestje dagelijks recht in de ogen. Slachtvee is een ver van ons bed show, we zien niets van het bittere leven van een koe. Wanneer je de dieren die je eet grootbrengt en vervolgens naar de vergetelheid stuurt is het al een stuk meer gerechtvaardigd om vlees te eten.

Eten we dieren het omdat het “natuurlijk” is? Omdat we de voedingsstoffen nodig hebben? Het is helemaal waar dat we vitamine B12 en ijzer nodig hebben, maar dat zou geen reden moeten zijn om dieren te eten. Er bestaat een oneindigheid vleesvervangers die dezelfde stoffen  bevatten. De Vegetarische Slager kan zelfs de smaak nabootsen. Ook dit is dus een matig argument.

Ik hoop dat het hondje nog gered wordt. Het feit dat een dier een mens aanvalt, betekent niet dat daarop de doodstraf moet staan, laat staan wanneer het puur voor ons genot is. Dieren zijn intelligenter en meer bewust van de wereld om ons heen dan we vaak denken. Ze lijken op ons. Ook het dier dat vanavond op je bord zal liggen. Als je wilt dat deze hond van het noodlot gered wordt, doe dan op z’n minst hetzelfde voor dieren in de vee-industrie.