Voortaan beslist de Hongaarse regering (lees: de christelijk-nationalistische Fidesz-partij) over onderzoeksgelden, in plaats van de onafhankelijke Academie van Wetenschappen. Hongarije wordt gelijkgeschakeld.

Viktor Orban is de Erdogan van Midden-Europa. Niet alleen keert hij zich tegen de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting, ook draait hij de democratie en de vrijheid van wetenschap de nek om. Waar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de GĆ¼lenbeweging en het Westen verantwoordelijk stelt voor alle ellende, daar richt Orban zijn pijlen op de Hongaarse filantroop Soros en de EU. Beide leiders zijn nationalisten. Erdogan droomt van het Ottomaanse Rijk van weleer en Turkse staatskranten fantaseren over een oorlog met Europa, Orban wil een revisie van de Vrede van Trianon van 1920, zodat de Hongaarse minderheden in RoemeniĆ« en andere buurlanden weer terug in het rijk kunnen.

De EU is, dankzij de slappe houding van de christendemocratische EVP-fractie in het Europees Parlement, veel te toegeeflijk tegenover Orban geweest. Daardoor heeft de Hongaarse premier de democratie en de rechtsstaat in eigen land effectief om zeep kunnen helpen en Hongarije kunnen veranderen in een autoritair bestuurd land. Het om zeep helpen van onafhankelijke wetenschap – iets waar Thierry Baudet zijn vingers bij kan aflikken – is het nieuwste dieptepunt. De EU moet sancties opleggen en overwegen Hongarije te schorsen als EU-lid. De Europese waarden zijn in levensgevaar.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons