Donald Trump zit inmiddels alweer zo’n acht maanden in het Witte Huis. Zijn presidentschap valt vooralsnog allerminst een succes te noemen. Toch blijft de selecte groep Nederlandse fans van The Donald, de zogenoemde altright-beweging, volharden in het dogma dat hun grote held uitstekend bezig is. Sterker nog: wie beweert van niet krijgt het verwijt dat er een ”hetze” bezig zou zijn tegen Trump.

Toegegeven: soms gaat de kritiek van Europese journalisten op Trump daadwerkelijk over futiliteiten en is er zeker sprake van spijkers op laag water zoeken. Zo twitterde RTL-nieuws journalist Erik Mouthaan afgelopen week over de schoenen van Melania Trump. Die zeiden ”alles” volgens hem. Maar wat voor schoenen de first lady aantrekt, moet zij vooral zelf weten. Mouthaan lijkt zich overigens wel vaker drukker te maken over de randverschijnselen van Trumps presidentschap dan om het anti-democratische en racistische karakter ervan.

Maar tegelijkertijd wordt Trump door een andere RTL-journalist, Roderick Veelo, voortdurend te vuur en te zwaard verdedigd. Ook Veelo is van mening dat er een ”hetze” gaande is tegen de Amerikaanse president. Sterker nog: zijn columns gaan hier bijna altijd over. Hetze dit, karaktermoord dat. Het is dan ook niet voor niets dat Veelo regelmatig op Twitter in de clinch ligt met collega Mouthaan. Beide heren lijken te kampen te hebben met een obsessie. Voor RTL is het vooral gênant.

Dat er sprake zou zijn van een hetze is bovendien volstrekte onzin. Het is de taak van de pers om de macht te controleren, dus benoemen dat de regering van Trump een ultra-rechtse agenda probeert uit te voeren en dat Trump uiterst labiel en inconsistent spreekt is de plicht van iedere journalist die de Amerikaanse politiek verslaat. Bovendien zijn er na de verkiezingen in november 2016 ontelbaar veel reportages gemaakt over Trump-stemmers en hun beweegredenen. Dat die mensen zouden worden doodgezwegen en niet zouden worden begrepen en gehoord is dus ook al volstrekte onzin. Maar nu moet Trump op zijn woorden en daden beoordeeld worden, en dat kan onmogelijk tot tevredenheid stemmen van mensen die de rechtsstaat, democratie en zelfs de wereldvrede in een hoog vaandel hebben staan. Als dat al een ”hetze” is, ben ik benieuwd wat Trumps eigen heksenjacht op Obama’s vermeende geboortehuis in Kenia dan wel niet was.

De andere kant van het verhaal is dat tijdens Obama’s presidentschap veel Nederlandse media nog net niet stonden te kwijlen bij iedere toespraak of actie van de president. Tot op zekere hoogte hebben zij een en ander dan ook aan zichzelf te danken, Obama had een stuk kritischer gevolg mogen worden, maar dat er sprake zou zijn van een hetze tegen Trump is ronduit lachwekkend. Maar dat krijgen we de special snowflakes binnen de altright-gemeenschap niet aan het verstand gepeuterd.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons