“Messias” is zijn middelste naam. Jair Messias Bolsonaro is een voormalig legerkapitein die aanstaande zondag zeer waarschijnlijk de presidentsverkiezingen in Brazilië gaat winnen, volgens sommige peilingen haalt hij 60% van de stemmen. Wat voor vlees heeft Brazilië in de kuip?

Bolsonaro heeft verschrikkelijke uitspraken gedaan over minderheden en geweld. Hij stelt bijvoorbeeld dat een politieagent die iemand doodschiet daar een lintje voor moet krijgen. Hij is een fel tegenstander van rechten voor homoseksuelen of de inheemse bevolking, en wil reservaten sluiten. Immigranten noemde hij ‘scum’; een vrouwelijk congreslid noemde hij ‘te lelijk om te verkrachten’ en Afro-Brazilianen ‘niet geschikt om zich voort te planten’. Eerder dit jaar zei hij dat leden van de linkse Arbeiderspartij moesten worden neergeschoten. ‘De rooien’ wil hij opsluiten. En hij wil van Brazilië weer een dictatuur maken (zie dit uitgebreide artikel op Huffpost).

Bolsonaro wordt de ‘Trump van Brazilië’ genoemd, maar op grond van zijn uitspraken is hij erger dan Putin, Erdogan, Duterte en Trump bij elkaar. Politiek is de man een aartsconservatieve haatzaaier en het enige dat enger is dan Bolsonaro zelf, is zijn aanhang.

Een ‘Bolsonarist’ bracht eerder deze maand de 63-jarige capoeira-meester Romualdo Rosário da Costa met twaalf messteken om het leven.

Waarom kiest Brazilië voor deze man? Wanhoop. Het land kampt met een historische recessie en torenhoge criminaliteitscijfers, terwijl de gezapige, arrogante politieke elite er niks aan lijkt te doen. Wat voor veel Brazilianen voor Bolsonaro spreekt is het feit dat hun nog nooit op corruptie is betrapt (de huidige president Lula da Silva zit in de gevangenis voor het witwassen van geld). Dat dit vermoedelijk komt doordat hij als overigens onproductieve vertegenwoordiger van de staat Rio in het huis van Afgevaardigden niet hoog genoeg in de pikorde stond, doet niet ter zake. Correspondent in Rio Marjon van Royen schreef een angstaanjagend stuk in de Groene, waarin ze de gruwelen ter plaatse beschrijft en uitlegt hoe het zo ver heeft kunnen komen. Het volk is het schijnbaar zó zat dat álles hun beter lijkt dan de gevestigde orde.

Opmerkelijk is dat tijdens deze verkiezingscampagne intensief gebruik is gemaakt van WhatsApp, dat in Brazilië ongekend populair is. Het bleek het ideale propagandamedium voor de ‘Bolsonaristen’ te zijn. Er zijn bizarre fake news-verhalen verspreid, bijvoorbeeld over Bolsanaro’s linkse tegenstander Haddad.

En het zou te maken kunnen hebben met de Latijn-Amerikaanse ziel. In september werd Bolsonaro tijdens zijn campagne neergestoken en de rol van martelaar die orde op zaken komt stellen in de grootste economie van het continent past bij hem. Helaas is het waarschijnlijker dat het land zal afglijden in een dictatuur.

 

Afbeelding: Wikimedia