Genderstudies is niet bepaald mijn kopje thee. Het is naar mijn bescheiden mening meer ideologie dan wetenschap, waarin op basis van gepolitiseerde theorieën geprobeerd wordt om de Westerse samenleving als patriarchaal, racistisch en seksistisch te veroordelen. Terwijl dus tegelijkertijd discriminatie in niet-Westerse samenlevingen met de mantel der liefde wordt bedekt, al dan niet met beroep op Orientalism van Edward Saïd. 

 

Niettemin: het feit dat Hongarije genderstudies wil verbieden is een slechte zaak. Dat heeft niet zozeer met de kwaliteit van genderstudies te maken, maar met de volstrekt ideologische bedoelingen van Viktor Orban en zijn Fidesz-partij. In Hongarije is een heksenjacht gaande tegen alles wat links en liberaal is. Orban voert een kruistocht tegen de miljardair en filantroop George Soros en zijn internationale universiteit en tegen NGO’s (op het helpen van vluchtelingen staat tegenwoordig gevangenisstraf) en de Hongaarse premier heeft vrijwel alle media gelijkgeschakeld.

In de jaren dertig voerde het Hitler-regime (sorry voor de Godwin, maar ik weet even geen betere analogie) een kruistocht tegen de communisten. Politici en activisten werden in concentratiekampen gegooid en er werden ook vele communisten vermoord en geëxecuteerd. Nee, de communisten waren allesbehalve democraten. Ze liepen aan de leiband van Moskou en waren niet vies van politiek geweld. Ook het feit dat ze weigerden samen te werken met de sociaal-democraten en met andere democratische krachten maakt de communisten allesbehalve sympathiek. Toch vinden wij de nazi-misdaden tegen de Duitse communisten misdadig en hebben we soms zelfs bewondering voor het communistische verzet. Zoals het communistisch verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog ook bewondering oproept. Denk aan Hannie Schaft, door Theun de Vries vereeuwigd als Het meisje met het rode haar.

Daarom verdienen de Hongaarse genderstudiesdames, net als andere wetenschappers en journalisten die door Orban in het nauw gedreven worden, onze steun. Hongarije begint steeds meer op een dictatuur te lijken. De EU, die Hongarije royaal spekt met allerlei subsidies, moet ingrijpen. Het semi-fascistische regime van Orban hoort niet in ons open en democratische Europa thuis.

 

Afbeelding: Wikimedia / Wikipedia Commons