Na veel speculaties en een aantal voorbereidende gesprekken begonnen gisteren in Brussel eindelijk de echte onderhandelingen voor de Brexit. De Britse regering en de EU hebben nu nog tot het voorjaar van 2019 om er samen uit te komen. Anders verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU zonder deal en dus per definitie zonder alle (handels)voordelen die daarbij komen kijken. 

Voor het oog verlopen de gesprekken vooralsnog vriendelijk. Veel EU-bobo’s willen de Britten niet te soft aanpakken om op die manier landen die ook Exit-plannen hebben af te schrikken. Maar uiteindelijk is het ook in het belang van de Europese Unie dat er een gunstige deal komt die zo min mogelijk verandert voor zo min mogelijk mensen. De positie van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en het bedrag dat het VK nog aan de EU moet betalen, zijn heikele kwesties.

Maar de echte vijand van premier May en Brexitminister David Davis zit niet in Brussel, maar in het eigen Londen. Ministers uit het Conservatieve kabinet twisten openlijk over de te varen Brexit-koers. Waar de één pleit voor een harde Brexit, wil de ander juist zo dicht mogelijk bij Europese Unie blijven. Daarover is duidelijk geen eenheid in eigen gelederen. Wanneer de onderhandelingen echt spannend gaan worden, zal dit onherroepelijk als een boemerang terugkeren.

Het is ongetwijfeld ook daarom dat Theresa May enkele maanden geleden vervroegde verkiezingen uitschreef. Haar positie moest verstevigd worden. Maar door de door de Tories niet verwachte nederlaag, verloor de partij juist haar absolute meerderheid in het Lagerhuis. Gelukkig voor May kon zij gedoogsteun vinden bij de Noord-Ierse ultra-protestantse DUP.

Maar door de fragiele meerderheid in het parlement en de openlijke onenigheid tussen de ministers uit haar kabinet, komt May vroeg of laat onherroepelijk opnieuw in de problemen. Alle in Brussel gesloten deals zullen thuis in Londen stevig ter discussie komen te staan en in veel gevallen zelfs afgewezen worden. Minister van Financiën Hammond heeft zichzelf zelfs ten doel gesteld het proces te traineren. Hij was tegen de Brexit en wil koste wat kost voorkomen dat het doorgaat op de wijze van de Brexiteers.

Het wordt een heidens karwei voor May, maar uiteindelijk zal ze moeten slagen. Als er begin 2019 geen deal ligt, wordt de Brexit in elk geval een catastrofe. En dat zal zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Brussel niemand willen.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons