Tijdens G20-toppen vinden er vaak grote demonstraties plaats. Ook tijdens de editie van dit jaar in de Duitse stad Hamburg is het weer raak. De stad is noodgedwongen hermetisch afgesloten. Toch hebben met name extreemlinkse demonstranten het voor elkaar gekregen om de stad nog verder te ontregelen. 

De demonstranten keren zich met name tegen het kapitalisme en de globalisering. Internationale Socialisten en andere extreemlinkse beroepsdemonstranten hebben zich vanuit de hele wereld in Hamburg verzameld. Een groot aantal van hen demonstreert vreedzaam, maar een substantieel gedeelte gaat mijlenver over de schreef. Vernielingen en brandstichtingen zijn bij tijdens de G20-top geen nieuwigheid meer. Het is meer dan tragisch dat dit elke keer opnieuw gebeurt. In Hamburg lijkt het dit jaar zelfs heftiger te zijn dan bij voorgaande edities.

De demonstranten zelf zien zich graag als revolutionairen die het kapitalistische systeem omver komen werpen, maar het is voor een sneue vertoning van marginale activisten. Als er niet zo onnoemelijk veel schade werd aangericht aan de gaststad van de G20, was het haast komisch geweest. Helaas zullen de inwoners van Hamburg hier nog een langere periode onder moeten lijden.

Het lijkt er soms op dat het gevaar van extreemlinkse actievoerders wordt onderschat en weggewuifd. Maar de types waar het hier om gaat, horen niet thuis in een democratisch stelsel. Dat lijken ze overigens ook helemaal niet te willen. Een gewelddadige revolutie is hun doel. Om de een of andere reden wordt ook iedere keer het conflict tussen Israël en de Palestijnen er aan de haren bijgesleept. De gewelddadige onderonsjes lijken vooral bezigheidstherapie voor mensen die zelf ook niet zo goed weten waar ze voor staan. Als het maar rood is.

Het zal mij benieuwen welke steden zich in de toekomst nog durven op te werpen voor het gastheerschap van de G20. Er is onderhand een ware heldenmoed voor nodig. Niet alleen kost de aangerichte schade ontzettend veel geld, ook het emotionele leed voor de omwonenden is immens.

Zelfverklaarde antifascisten tonen maar weer eens aan dat juist zij behoren tot de fascisten van deze tijd.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons