Een opvallend bericht in de Britse pers: de omroeper in de Londense metro zal zich voortaan bedienen van genderneutraal taalgebruik. Iedereen moet zich tenslotte welkom voelen in het openbaar vervoer. 

Wie zich momenteel ”niet welkom” voelt in de Londense metro vanwege het gebruik van ”ladies and gentlemen” wordt echter niet duidelijk. Vermoedelijk is er een klein clubje geweest dat geklaagd heeft over het gebruik van deze in hun ogen seksistische frase. De leiding van het metrobedrijf is daar klaarblijkelijk voor gezwicht: vanaf binnenkort wordt ”ladies and gentlemen” vervangen door ”everybody”. Lekker inclusief.

Er is op zichzelf natuurlijk geen enkel bezwaar hiertegen, maar toch is het opvallend dat ook een groot bedrijf als de Londense metro de relatief hoge kosten die dit ongetwijfeld met zich mee zal brengen accepteert als daarmee een minuscuul clubje actievoerders tevreden wordt gesteld. Op universiteiten in de Angelsaksische wereld zijn we dit wel gewend, maar dat een OV-bedrijf deze stap maakt is opmerkelijker en bovendien een novum.

Vermoedelijk zullen de meeste transseksuelen of mensen die zich niet als man of vrouw identificeren, helemaal geen aanstoot nemen aan de term ”ladies and gentlemen”. Maar SJW’ers zullen niet rusten voordat alles wat zij haten teniet is gedaan. Het is te onbelangrijk om je boos over te maken, maar tenenkrommend blijft het.

 

Afbeelding: Wikimedia Commons