Vandaag viert de Chinese dichter, muzikant, journalist en auteur Liao Yiwu (Lao Wei) zijn zestigste verjaardag. Ik wil hier graag bij stilstaan omdat hij een belangrijke dissident is die gevangen heeft gezeten voor een gedicht dat hij schreef naar aanleiding van het bloedbad van Tiananmen in 1989. In de gevangenis is hij gemarteld en heeft hij een aantal zelfmoordpogingen gedaan. Na zijn vrijlating was hij een tijd dakloos, maar het lukte hem uiteindelijk om geld te verdienen met de boeken die hij in het buitenland publiceerde. Hij bleef altijd kritisch tegenover het regime, bijvoorbeeld in 2008 na de zware aardbeving in Sichuan, toen hij overlevenden interviewde over hun strijd tegen corruptie. Of in zijn gedicht over ter dood veroordeelden (dat ik op mijn persoonlijke site bespreek). Volgens de mensenrechtengroep Dui Hui werden er in 2016 naar schatting 2000 mensen ter dood veroordeeld in China.

In het licht van de Noord-Korea top van afgelopen dinsdag, waar Trump in een ijzingwekkende persconferentie de dictator Kim Jong-Un prees en met geen woord repte over de gewelddadige onderdrukking van zijn volk en de death camps, is het belangrijk dat we stil blijven staan bij de slachtoffers van totalitaire regimes.

Liao Yiwu viert zijn verjaardag vandaag als vrij man in Duitsland. In 2011 lukte het hem om de grens met Vietnam over te steken, nadat hij het jaar ervoor een open brief schreef aan Merkel. In 2012 werd hem de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel toegekend. In zijn acceptatiespeech noemde hij China een “zich steeds uitbreidende vuilnisbelt” en stelde hij dat China uit elkaar moet vallen voor het welzijn van de mensheid. Dat is pas niets ontziende vrijheid van meningsuiting!

Trump daarentegen ontzag de ergste dictator die de wereld in 2018 ontsiert.

Afbeelding Wikimedia Commons